Getost är gott!

chevre

Jag kommer ihåg att när det i min uppväxt talades om getost så rynkade jag på näsan. Det luktade inte gott, och smakade ungefär som det luktade! Så var den osten bortrationaliserad, det fanns ju så många andra goda ostar att välja mellan.

Under några månader våren 1990 bodde jag i Paris. Utbjuden på restaurang fick jag av en glad fransos rekommendationen att äta Crottin de Chavignol chaude till förrätt, dvs varm getost från byn Chavignol i Loiredalen. Njae sa jag, men jag tänkte om, friskt vågat hälften vunnet, de talade ju så gott om getosten. Och trots min minst sagt skeptiska inställning så var jag såld redan efter första tuggan. Varm getost går ju inte att jämföra med kall. Det är ju så gott! Traditionellt franskt recept med getost på en brödskiva med örter. Lite sallad med en vinegrätt till och förrätten var klar, mums.

images-2Efter ett tag så hände det konstiga, jag började tycka om getost i alla dess former. Kall eller varm spelar ingen roll längre för getost är gott! Sedan finns det ju väldigt många sorters getost, den ena inte den andra lik.

Många är de tillfällen som jag ätit getost sedan dess, såväl kall som varm. Om man gör den i ugn kan man ringla lite honung över om man vill tillsätta sötma. Nötter är gott till, eller varför inte knaperstekt bacon. Möjligheterna är många. Ett recept som jag för tillfället är väldigt svag för är att servera getosten med en apelsindressing.

Ingredienser till 4 personer

4 skivor ljust bröd av baguettetyp
4 stycken 1 cm tjocka skivor getost
flytande honung
saft och rivet skal från 1 apelsin
1 tsk hackad färsk dragon
1 tsk hackad basilika
1 tsk hackad bladpersilja
1 msk rostade pinjenötter
sallad till servering

Lägg getosten på brödskivorna och ringla honung över osten.
Blanda ihop en dressing bestående av 1 dl honung, saft och skal från 1 apelsin och de hackade örterna.
Gratinera getosten i ugn med enbart överugnsvärme på tills de fått lite gyllenbrun färg.
Rosta pinjenötterna i het gjutjärnspanna.
Häll över honungsdressingen och pinjenötterna och servera med en sallad till.

Ett tips om man gör en liten sats är att tillaga getosten i mikrovågsugn. Cirka 45 sek – 1 min på hög effekt bör göra susen, men håll ett öga på osten så att den inte rinner bort!

images-3

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera