Garanterad succé: lyxig fläskfilégratäng

Fläskfilégratäng med rödvin, svamp och parmesanost är en festrätt med allt av det goda. Gratängen passar både till vardags- och festbjudningar. Receptet är för 12 personer men går lätt att både halvera och dubbla.

Fläskfilegratäng är en perfekt rätt på buffébordet. Foto: Jenny Grimsgård

Fläskfilegratäng är en perfekt rätt på buffébordet. Foto: Jenny Grimsgård

12 portioner

3 fläskfiléer (ca 1,7 kg)
2 stora purjolökar
ca 50 g smör till stekningen
ca 1+1+1 tsk salt
1+1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk citronpeppar
400 g champinjoner
50 g smör
3 msk vetemjöl
3 dl kraftigt rödvin
6 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soja
2 msk koncentrerad kalvfond
750 g körsbärstomater
250 g riven parmesanost

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet och skär det i 3 cm tjocka skivor.
  2. Ansa och skölj purjolökarna noggrant. Strimla purjolöken och fräs den mjuk i smör. Krydda med salt och peppar och fördela purjolöken i ett tunt lager över två smorda ugnsformar, ca 30 x 40 cm.
  3. Krydda köttbitarna med salt och citronpeppar och bryn dem hastigt på hög värme i omgångar i smör. Lägg köttet tätt omlott i formen, över purjolöken.
  4. Skär champinjonerna i grova strimlor och stek svampen i smör i samma panna som köttet har stekts i tills de är genomstekta och har fått en fin brynt färg (skölj inte ur pannan då mycket smak sitter kvar från kött och purjolök). Krydda med salt och peppar. Lägg över svampen på en tallrik och ställ åt sidan.
  5. Smält 50 g smör i samma stekpanna som tidigare. Sänk värmen och vispa i vetemjöl. Tillsätt sedan rödvin, grädde, soja och kalvfond. Rör ner de stekta champinjonerna och låt såsen sjuda i 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
  6. Fördela champinjonsåsen, delade tomater och parmesan över köttet i ugnsformarna.
  7. Grädda i ugnen tills gratängerna har fått en fin och gyllenbrun färg, 20–25 minuter.

Servera gärna fläskfilégratängen med en stor sallad och ris eller klyftpotatis.

BuffeomslagReceptet kommer från boken Buffé – pajer, plock och en smak av Medelhavet av Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos (Semic, 2015). Läs gärna mer om boken i Så fixar du festen.

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera