Fredagsgourmet i ny utgåva

fredagsgourmetNu har det kommit en ny Fredagsgourmet, den femte i ordningen (Norstedts, 2014). Boken är en diger receptsamling från Allt om Mats populära avdelning fredagsgourmet.

Många är vi som uppskattar fredagskvällen lite extra. Vi har hela helgen framför oss och vad passar då bättre än att ”fira” detta med en lite lyxigare middag? Men efter en hel veckas arbete så infinner sig inte riktigt orken att ställa sig i köket och tillaga komplicerade anrättningar. Då är denna bok en utmärkt inspirationskälla. Ingen av middagarna tar nämligen mer än en timme att tillaga. Något man inte kan tro när man ser de färdiga rätterna.

Boken är upplagd så att varje middag består av två rätter. Förutom huvudrätten så kan den andra rätten variera mellan drinkar med tilltugg, förrätt eller dessert. Recepten kompletteras med ett dryckestips, det finns även alkoholfria alternativ för den som så önskar.

Recepten är indelade efter middagens huvudingrediens: fisk & skaldjur, vegetariskt, fågel, fläsk, lamm, nöt eller vilt, så här finns något för alla.

Exempel på middagar i boken är kryddiga kycklingvingar som följs av räkor och pilgrimsmusslor indienne, en höstmeny med varmrökt regnbåge till förrätt och med ankbröst och pumpapuré till huvudrätt eller en skogsmeny med viltlasagne, syltade kantareller och en uppfriskande lingonslush som dessert.

Förutom ett traditionellt register i bokstavsordning har man i denna utgåva även ett register efter tillagningstid. En praktisk hjälpreda när man ska planera fredagsmiddagen, för det är ju trots allt fredag och därmed har vi begränsad tid till matlagningen.

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera