Fräsch hallonkola med vit choklad

kolaknäckomslagEn fräsch kola, finns det? Absolut. Prova denna hallonkola som doppas i vit choklad och du blir övertygad. Receptet är signerat Sara Aasum Hultberg och återfinns i hennes kokbok Kola fudge knäck & bräck (Bonnier fakta, 2015).

Om du vill göra en kola som inte är så mastig utan mer åt det fräscha hållet så ska du göra den här. Hallon och kola gör sig fantastiskt bra tillsammans och de frystorkade krispiga hallonen bryter av mot den sega konsistensen i kolan.

CIRKA 14 KOLOR

ca 250 g hallon, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
40 g smör
3 dl strösocker
1 dl glykos
1 dl vatten
200 g vit choklad
1 dl frystorkade hallon.

GÖR SÅ HÄR:
Mixa hallonen och passera dem sedan genom en finmaskig sil, så att du får 150 g hallonpuré. Blanda purén med grädde och smör i en kastrull och värm på låg värme tills smöret har smält.
Koka socker, glykos och vatten i en kastrull tills blandningen har en temperatur på cirka 160 grader och precis ändrar färg. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör med en visp mellan varven.
Låt kolan koka på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 x 20 cm. Häll kolan i formen och låt den stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar.
Skär kolan i fina bitar.
Smält och temperera chokladen och doppa halva kolan i chokladen. Stryk av överflödig choklad på undersidan och lägg kolan på ett bakplåtspapper. Smula över de frystorkade hallonen innan chokladen stelnar.

Allra bäst blir kolan om du använder färska hallon. Men om du inte får tag i det så går det bra även med frysta.

Foto: Helén Pe

Foto: Helén Pe

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera