Fransk mat när den är som bäst

Fransk bistroJag håller i min hand en mycket trevlig kokbok; Fransk bistro av Maria Zihammou (2013, Bokförlaget Semic). Jag har sedan länge varit mycket förtjust i det franska köket och den här boken är en härlig påminnelse om hur lättillgängligt det är. Många tror att fransk mat handlar om kökskonster på hög nivå men i Franska bistro märker du att så behöver det verkligen inte vara. Det är enkel aptitretande mat lagad med nyfikenhet för vilka råvaror och smaker som passar extra bra ihop, som gifter sig.

I Fransk bistro finner du många av de klassiska franska rätterna. Det är väl utvalda bistrorecept som gör det enkelt att närma sig det franska köket. Boken är indelad i avsnitten Aptitretare, Snabblagat, Från ugnen, Lantligt, Smaker som gifter sig, Visst vågar du, Om ostar, Söta saker och Drycker.

Fransk bistro är i mångt och mycket en personlig betraktelse och den tycks spegla författarens personlighet och hennes uppenbara entusiasm över det franska köket. Det är omöjligt att inte dras med! Jag skulle säga att det är en bok både för den som redan upptäckt de franska klassikerna och vill få ny inspiration och för alla er som ännu inte vågat närma er det franska köket.

Maria Zihammou

Maria Zihammou

Boken är fylld av härliga bilder från franska stadsmiljöer som får mig att omedelbart vilja boka en resa till Paris (vilket jag också gjorde..)! Gång på gång slås jag av hur viktigt illustrationer och layout är för att man ska inspireras av en kokbok. Maria Zihammou och hennes kollegor har verkligen lyckats skapa en kokbok som får mig att känna dofterna från grönsakerna på matmarknaden och det franska köket. Jag blir alldeles lycklig över Åsa Dahlgrens vackra fotografier.

Sammanfattningsvis så är det en hederlig baskokbok i det franska köket, utan krusiduller men så charmigt inramad att du vill laga allt i boken. Jag skulle säg att det är en perfekt studentpresent till en människa på väg ut i livet. För inte kan man gå ut i livet utan att veta hur man lagar Confit de canard eller Mousse au chocolat?!

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera