Förgyll helgen med en mexikansk frukostsallad

greenkitchenomsNu när höstmörkret kryper på är det läge att förgylla helgfrukostarna med lite matigare alternativ. David Frenkiel och Luise Vindahl berättar i sin kokbok Green Kitchen Travels (Norsteds förlag, 2015) om alla underbara frukostar de ätit i Mexiko. Här är deras på variant på en mexikansk frukostsallad som har en fin balans mellan söt mango, salta bönor, krämig avokado, lättstekta ägg, örter och rejält sting från jalapeños.

Foto: Johanna Frenkel

Foto: Johanna Frenkel

 

Ingredienser till två personer

1 msk kallpressad oliv- eller kokosolja, ghee eller smör
¼ rödlök, finhackad
100 g (1 ¼) torkade svarta bönor, blötlagda och kokade (eller 1 burk svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna)
en nypa chilipulver
en nypa mald spiskummin
1 nypa havssalt

1 avokado, delad, urkärnad, skalad och skivad
1 mango, skalad, skivad och urkärnad
saften från ½ limefrukt
5 korianderkvistar, repade
2 ägg
2 msk inlagd jalapeño, avrunnen

Hetta upp oljan i en stekpanna, tillsätt lök, bönor, chili, spiskummin och salt och stek under omrörning på låg till medelhög värme i några minuter. Blanda  med resterande ingredienser i en skål, förutom ägg och jalapeño, och rör om. Fördela blandningen i två skålar.

Hetta upp en ny skvätt olja i pannan på låg till medelhög värme och stek äggen tills vitan stelnar men gulan fortfarande är lös. Servera bönsalladen omgående, toppa med ett stekt ägg och några skivor jalapeño.

 

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera