Focaccia

Focaccia2

Focaccia är ett typiskt italienskt bröd som ofta smaksätts med oliver, soltorkade tomater och färska örter. Focaccia bakas enkelt i långpanna. Vill du smaksätta brödet med olika kryddor kan du dela upp det i flera bitar innan du gräddar det – eller så gör du det enkelt för dig och gräddar två stora plåtar och blandar allt gott som du vill tillsätta. Bryt eller skär brödet i långa vackra skivor och servera det som tilltugg gärna med färskost till soppa eller sallad.

Till två långpannor med bröd:

1 pkt (50g) jäst
1 liter fingervarmt vatten, 37 grader
1 msk olivolja
3 dl fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl
12 dl vetemjöl special

Förslag på topping

Färsk hackad rosmarin
Hackade soltorkade tomater (som varit inlagda i olja)
Skivade svarta oliver
Smulad fetaost
2-3 msk olivolja
½ msk flingsalt

  1. Smula ner jästen i en degbunke eller hushållsassistent och blanda med lite av vattnet tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet och rör i salt och olja.
  2. Blanda ner mjölet lite i taget och arbeta degen smidig (ca 10 minuter i maskin och 20 minuter för hand).
  3. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Fördela degen i platta limpor (om du vill ha flera små bröd) eller häll ut den i två långpannor klädda med bakplåtspapper.
  4. Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa i ca 40 minuter.
  5. Fördela toppingen över bröden och tryck ner oliver och soltorkade tomater i degen så de inte bränns vid. Smula saltet och ringla över oljan.
  6. Grädda i ca 35 minuter. Låt brödet svalna något innan du skär upp det.
Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera