Fläskkarré en fredag? – Ja, absolut!

Paprika- och kummingrillad fläskkarré och getostgratinerade grönsaker, visst låter det gott. Tro mig, det är det också!

apelsinAstiReceptet är hämtat ur den nya upplagan av Allt om mats Fredagsgourmet (Norstedts, 2014). Det som är så bra med recepten från den kokboken är att det faktiskt inte tar mer än en timme att tillaga måltiderna. Här beräknas tiden för matlagningen till 40 minuter + 20 minuter i ugn.

Varför inte börja måltiden med en god drink – Apelsin Asti Martini till exempel. Även detta recept kommer från Fredagsgourmet.

TILL 4 PERSONER
2 apelsiner
4 stora basilikakvistar
1 flaska Asti Martini (37 cl)

Halvera apelsinerna och pressa ut saften. Fördela i glas. Lägg en basilikakvist i varje glas. Fyll upp med mousserande vin och servera med saltrostade mandlar.

Paprika- och kummingrillad fläskkarré och getostgratinerade grönsaker

fläskkarremgetostTILL 4 PERSONER
500 g fläskkarré i bit
1 msk hel kummin
1 msk paprikapulver
1 tsk + 2 krm salt
2 krm + 1 krm nymald svartpeppar
1 msk olivolja
4 milda färska korvar, gärna spanska (ca 300 g)
2 dl pärlcouscous
1 burk rostad paprika (200 g)
½ kruka basilika
100 g monte enebro eller annan getost
4 msk mezeyoghurt eller matyoghurt
1 påse blandade salladsskott (70 g)
50 g rostade mandelspån

GÖR SÅ HÄR

1. Rosta kummin i torr het stekpanna tills den börjar dofta. Ta av från värmen. Mortla lätt och blanda med paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm peppar.

2. Sätt ugnen på 150º. Putsa och skär fläskkarrén i två jämntjocka skivor. Skär varje skiva på längden sa att det blir fyra avlånga bitar.

3. Gnid in köttet med kryddblandningen. Stek köttet på medelvärme i olja ca 2 minuter på varje sida. Lägg köttet i en ugnssäker form tillsammans med korvarna. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 70º, ca 15 minuter. Ta ut och låt vila ca 5 minuter. Höj ugnsvärmen till 200º.

4. Koka couscousen i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt paprikan rinna av i en sil.

5. Grovhacka basilikan. Skär bort lite av kanten på osten. Skär osten i tärningar. Blanda ost, paprika och basilika och fördela i fyra ugnsäkra portionsformar. Ställ in formarna i ugnen ca 8 minuter, tills osten smält.

6. Häll av vattnet från couscousen. Rör ner yoghurt, 2 krm salt och 1 krm peppar. Vänd försiktigt ihop couscousen med sallad och mandel.

7. Skär köttet i tjocka skivor. Servera med gratinerade grönsaker, korv och couscoussallad.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera