Flädergravad lax med färskpotatis och äppelsås

Foto: Anette Odelberg

Foto: Anette Odelberg

Jag tycker fläder smakar svensk sommar och tillsammans med lax kan det knappast bli mycket bättre! Att grava lax kan verka lite krångligt men låt dig inte avskräckas. Här bjuder vi på ett lättlagat recept från Kiviks Musteri. Äppelsåsen är pricken över i:et.

Ingredienser lax:

1 kg laxfilé
2 dl koncentrerad fläderblomsdryck med citron (från t ex Kiviks Musteri)
1 dl socker
0,5 dl salt
ca 2 tsk grov vitpeppar
1 dl Hallands Fläderbrännvin
Hackad färsk dill

Ingredienser äppelsås:

2 tärnade äpplen (gärna syrliga)
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
3 msk majonnäs
hackad gräslök
hackad persilja
salt/peppar
citronsaft

Gör så här med laxen:

Blanda samman alla ingredienser utom laxen. Lägg laxen och blandningen i en påse och låt ligga i kylskåp i två dygn. Vänd mellan varven. Servera med färskpotatis och äppelsås.

Gör äppelsåsen så här:

Hacka äpplena och örterna. Blanda i creme fraiche, gräddfil och majonnäs. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Servera med primörer och färskpotatis.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar