Fisk- och skaldjurssoppa

Fisk- och skaldjurssoppa med apelsin och chili, det andas helgmat för mig. Låter både gott, exklusivt och lite komplicerat. Men så är inte fallet. Gott – absolut, exklusivt – kanske, komplicerat – nej, absolut inte. Soppan görs på bara en kvart. Den passar perfekt en fredagskväll när man inte riktigt orkar stå i köket länge. Den är lätt att svänga ihop, men har fantastiska smaker. Här toppas fisksoppan med en apelsingremolata.

 

Foto: Daniel Ohlsson

Foto: Daniel Ohlsson

 

4 portioner
400 g fisk, ex lax, torsk eller kummel, i tärningar
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 tsk sambal oelek
1 burk körsbärstomater, ca 400 g
1 burk passerade tomater
5 dl hummerbuljong
2 dl vispgrädde
2 tsk maizena
saft av ½ apelsin
salt

APELSINGREMOLATA
finrivet skal av ½ tvättad apelsin
170 g skalade räkor
3 msk hackade färska örter ex. dill, timjan eller basilika

1. Strö ½ tsk salt på fisktärningarna.

2. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den mjuk i olja i en stro kastrull i cirka 2 minuter.

3. Tillsätt sambal oelek, tomater och buljong. Koka i 5 minuter. blanda grädde, maizena och apelsinsaft separat och vispa ner i soppan. Koka i 3 minuter till.

4. Blanda apelsinskalet med räkor och hackade örter.

5. Lägg fisken i soppan och ta av från värmen. Låt stå i cirka 3 minuter tills fisken är färdig. Smaka av med salt.

6. Toppa soppan med räkorna. Garnera med färska örter.

52-sopporReceptet är hämtat ut Ylva Bergqvist kokbok 52 soppor, (Bonnier fakta, 2015).

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera