Fisk med sardellröra – poisson à l’anchoïade

Foto: Åsa Dahlgren

Foto: Åsa Dahlgren

Hur gott är fisk med sardellröra? Prova! Du kommer inte ångra dig.

Anchoïade är en salt och god sydfransk sardellröra som är toppen att doppa råa grönsaker i. Ofta kan man få den till ett glas pastis innan maten. Här lagar Maria Zihammou den till fisk med tomater och fänkål.

4 personer

Anchoïade

1 burk sardeller
5 urkärnade svarta oliver
1 msk kapris
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk god olivolja
1 msk citronsaft
1 tsk rödvinsvinäger
svartpeppar
1 ask cocktailtomater
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 fänkål
2 msk olivolja
salt

4 fasta fiskfiléer à 200 g t.ex. marulk eller annan fast fisk
4 msk olivolja
salt och svartpeppar

bröd till servering

• Börja med anchoïaden: lägg sardellerna i en skål. Grovhacka oliverna. Tillsätt oliver, kapris och vitlök till skålen. Häll ner olja, citronsaft och vinäger. Mixa till en slät sås och smaka av med nymald svartpeppar.
• Lägg tomater i en ugnsform och ringla över några matskedar olja. Strö över flingsalt och rosta i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
• Dela fänkålen på mitten och skär bort den hårda rotstocken som sitter längst ner. Skiva i tunna skivor och rosta snabbt på hög värme i en panna med olivolja. Salta lätt och lägg åt sidan.
• Gnid in fisken med olja. Salta och peppra lätt. Stek fisken i ett par minuter per sida, tills den fått fin färg på bägge sidor. Stek inte för länge, då blir den seg. Servera med anchoïade, bröd och de goda grönsakerna.

Fransk bistroReceptet kommer från Fransk bistro av Maria Zihammou (2013, Bokförlaget Semic). Läs gärna mer om boken i Fransk mat när den är som bäst.

 

 

 

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera