Fina fisken

Paneradtorsk

Panerad torsk

Torsk är god både vardags- och festmat. Jag brukar servera den med stekt spenat och en matig sallad och ibland en och annan potatis för den som önskar. Lite grovriven färsk pepparrot blir pricken över i:et. Ett tips är att börja med spenaten eftersom fisken bör landa på tallriken så snart den är färdigstekt.

Ett sätt att tillaga fiskfiléer är att panera dem. Det är alltid roligt att variera sig och paneringen kan också skifta. Det traditionella är att panera filéerna i ströbröd men prova även med sesamfrön, parmesan, mandel, rivet citronskal, solrosfrön, kokosflingor, färska örter eller varför inte cornflakes.

4 portioner

Rara filéer som puttrar i pannan.

Rara filéer som puttrar i pannan

600 g torskfilé
1 tsk salladskrydda
1,5 dl vetemjöl
2 uppvispade ägg
2 dl valfri panering
4 msk smör eller olja till stekning
salt och svartpeppar
färsk riven pepparrot (till serveringen)

  • Skär fisken i lagom stora bitar eller behåll filéerna som de är. Blanda vetemjöl med salt, peppar och salladskrydda.
  • Vänd filéerna först i mjölet, sedan i de uppvispade äggen och sist i den panering du valt.
  • Stek fisken på medelvarm värme tills paneringen blivit gyllenbrun ca 3-4 minuter på varje sida. Tänk på att stektiden varierar beroende på hur tjock fisken är.


Stekt spenat med lök och parmesanost

4 personer

400 g färsk eller fryst spenat (ej stuvad)
1 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
riven parmesan ost efter tycke och smak

Stek den färska spenaten eller värm den frysta i en panna. Tillsätt löken och smaka av med salt och peppar. Strö över parmesan i samband med serveringen.

En sallad med olika sorters grönt, paprika i olika färger, avocado och körsbärstomaer passar fint till.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera