Fenomenet Julia Child

julia_turkey_tx800Jag sitter med en nyutgåva av Julia Childs kokbok ”Mastering the Art of French Cooking” (Det goda franska köket, Wahlström & Widstrand, 2015). Julia Child får väl anses vara en av de som la grunden till det franska kökets fantastiska rykte i USA och som även röjde vägen för de gastronomiska franska restauranger som rönt så stor framgång där.

Vem var då Julia Child? En amerikanska som 1946 bosatte sig i Paris med sin make där hon blev fullkomligt hänförd av det franska köket. Så hänförd att hon lämnade sin karriär inom underrättelsetjänsten och utbildade sig på restauranghögskolan Le Cordon Bleu.

Sedermera träffade hon Simone Beck och Louise Bertholle som arbetade med en kokbok om det franska köket tänkt för en amerikansk publik. Julia Child blev tillfrågad om hon kunde assistera med språket, hon gjorde så mycket mer än så. Efter tio års arbete var äntligen kokboken färdig, ett mästerverk på drygt 700 sidor. Efter att boken först refuserats (på grund av att den snarare var en encyklopedi än en kokbok) blev den till slut utgiven 1961 och succén lät inte vänta på sig.

imagesKokboken, som i stället för fotografier har illustrationer som förklarar lite besvärligare moment, blev en inkörsport i den traditionella franska matlagningen. Nu blev den plötsligt tillgänglig för alla. Det är kanske därför boken lever vidare, även efter Julia Childs död. Det är kanske därför det ständigt kommer nya utgåvor av detta mästerverk.

Julia Child var en förespråkare av det traditionella franska köket. Hon tyckte inte om la Nouvelle Cuisine som kom på slutet av 60- och början av 70-talet i Frankrike. Många av la Nouvelle Cuisines budord stod hon nog bakom som att maten inte ska överkokas eller att man bör använda färska högkvalitativa råvaror. Men att maten skulle göras lättare, att såserna skulle göras magrare var enligt Julia Child inte att rekommendera. För vad vore väl kokkonsten utan vispgrädde, smör och gåslever?

det goda franska köketI förordet till ”Mastering the Art of French Cooking” står det också mycket riktigt: ”Detta är en kokbok för dem som åtminstone då och då kan strunta i hushållskassa och midjemått, som kan lägga den inrutade vardagen åt sidan, tillfälligtvis säga upp sig som förälder-chaufför-mamma-pappa osv och för övrigt glömma allt sådant, som annars hindrar oss från att uppleva glädjen i att laga något gott att äta.”

Så ska du bara köpa en kokbok i år (eller under en 10-års period, eller under en ännu längre period) så välj denna, det är verkligen ett mästerverk i dess rätta betydelse!

2009 gjordes filmen Julia & Julia med Meryl Streep i huvudrollen som Julia Child. Läs mer om filmen här.

 

Vill du lära dig hur man tillagar och lägger upp en omelett på 30 sekunder? Så här gör Julia Child:

 

 

 

 

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera