Färskpotatis med hollandaisesås

hollandaisepotatis

 

Dagens färskpotatisrecept är en lätt mosad potatis med hollandaisesås och rödlök. Potatisen passar utmärkt till fisk som till exempel ugnsbakad torsk. Servera en god sallad till. I den mån det blir sås över, lägg en klick på fisken.

Ingredienser till 4 personer

600 gr färskpotatis
1 hackad rödlök

Hollandaisesås
6 äggulor
3 tsk vitvinsvinäger
200 gr smält smör
1 tsk saft från citron
salt

Koka potatisen och mosa den grovt. Till denna rätt ska det vara bitar av potatis. Blanda i den hackade rödlöken. Gör såsen.

Smält smöret. Lägg äggulorna tillsammans med vinäger i en kastrull i vattenbad. Häll smöret i äggblandningen sakta samtidigt som man vispar såsen. Det är viktigt att temperaturskillnaden mellan smör och ägg är så liten som möjligt. Om smöret är för varmt riskerar man att såsen skär sig. När allt smör är tillsatt häll i lite citron och salt, smaka av.

Våga prova, detta är inte så svårt som det kan låta! Om såsen trots allt skär sig kan man ta en äggula, vispa denna och sedan hälla i den skurna såsen (långsamt) under vispning.

Blanda såsen i potatisen, servera.

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera