Facing heaven – välkommen till sichuanköket

Facing heavenomslagSichuanpeppar har väl de flesta av oss hört talas om vid det här laget. En pepparsort som är bedövande och aromatisk. Med en lätt smak av citrus. Men hur mycket kan och vet du om sichuanköket? Vilka är de viktigaste ingredienserna, och för all del, var ligger Sichuan?

En som kan svaren på dessa frågor är Erik Videgård, kock och restaurangägare som älskar sichuanköket. ”Mitt första möte med maten från Sichuan var en befrielse. Plötsligt förstod jag. Så här kan kinesisk mat smaka. Som ett fyrverkeri för smaklökarna. Smaker och dofter jag inte trodde fanns.”

Foto Pål Allan

Foto Pål Allan

Erik Videgård har med utgångspunkt från några väl valda kokböcker utvecklat sitt kunnande i området. Därefter öppnade han en restaurang som under tre års tid serverade mat från Sichuandistriket, genuin kinesisk mat som inte på något sätt påminde om andra kinakrogars mat.

Restaurangen har Erik Videgård nu slagit igen, men som lite plåster på såret så har han gett ut en kokbok istället, Facing heaven – välkommen till sichuanköket (Natur & Kultur, 2015). En kokbok som är anpassad till alla oss som inte lagat sichuanesisk mat tidigare. Först en gedigen genomgång av de vanligaste ingredienserna, sedan förslag på bra utrustning. Därefter följer ett femtiotal recept som alla lockar. Detta inte minst beroende på Pål Allans fotografi  – så gott allt ser ut!

Så nu finns det inga ursäkter längre, till spisen och börja tillaga denna delikata mat!

 

 

Print Friendly

, ,

No comments yet.

Kommentera