Evas vallmolängd

RosH

Vår Eva på Österlenkryddor delar med sig av ett recept på ett ljuvligt kaffebröd – vallmolängd. Det är ett exempel på hur man kan ge vårt svenska vetebröd en kontinental prägel med en ny, annorlunda fyllning. Det blå vallmofröet ger en nötig smak och ett vackert mönster.

Vetedeg

50 g jäst
¾ dl strösocker
2 dl mjölk
200 g smör
1 ägg
7-8 dl vetemjöl

Fyllning

1 ½ dl blått vallmofrö
2 msk smör
½ dl strösocker
½ dl mjölk

Börja med fyllningen. Stöt vallmofröet i mortel. Smält smöret, rör ner sockret och tillsätt vallmofrö och mjölk. Låt blandningen sjuda på svag värme i 15 minuter. Låt svalna. Smula jästen i en bunke. Häll på sockret och rör tills jästen smält. Häll på mjölk och det smälta, svala smöret. Tillsätt ägget.

Rör ner mjölet och arbeta till en smidig deg. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca 20×40 cm, och bred på fyllningen.

Rulla ihop från långsidan och lägg rullarna på en plåt.

Klipp flikar med en sax mitt uppe på längderna. Vik flikarna omväxlande åt höger och vänster.

Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Print Friendly

, ,

One Response to Evas vallmolängd

  1. Martin Gustafsson 30 augusti, 2017 at 11:23 #

    Tack för receptet

    – Ta mindre smör och jäst i degen. Tror 25g jäst räcker.
    – Jag gjorde mer fyllning. Ca 1,5 * receptet

Kommentera