Ett säkert kort på buffébordet – balsamicomarinerad fläskfilé

Foto: Jenny Grimsgård

Foto: Jenny Grimsgård

Balsamicomarinerad fläskfilé

Balsamicomarinerad fläskfilé är en lättlagad och välsmakande bufférätt. Det är extra skönt med en rätt som går utmärkt att förbereda i tid innan festen eller middagen. Kombinera med sommarens primörer och goda tillbehör.

ca 10 bufféportioner 

1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor salt och svartpeppar
2 msk olivolja

Balsamicomarinad:

1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl strimlade färska basilikablad

Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 minuter, kolla gärna med en termometer.

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt det svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst 1 timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då.

Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häll marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och strimlad basilika.

Mingel och festmatReceptet kommer från boken Mingel och festmat med Denise av Denise Rudberg. Läs mer om boken i Sommarens festmat.

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera