Flädersaft – ett glas svensk sommar

flädersaft

Flädersaft är nog det somrigaste man kan dricka, tycker jag. Förutom att den är ljuvlig att blanda med vatten är den en fräsch smaksättare i drinkar och desserter. Jag tilltalas dessutom av att den är så enkel att göra:

koka upp 2 l vatten och rör ner 2 kg socker. Lägg ca 40 rensade och sköljda blomklasar i en stor kastrull eller hink och häll över vattnet. Tillsätt 3 skivade citroner och 1 ½ msk citronsyra och rör om. Låt svalna och täck över saften och låt den stå svalt ca en vecka.

En variant som vi fått av Eva Olsson på Österlenkryddor är flädersaft med citronmeliss och grönmynta.  Prova gärna den också!

20 klasar fläderblommor
10 stjälkar citronmeliss
10 stjälkar grönmynta
2 kg strösocker
1 ½ msk citronsyra
1 ½ l vatten

Skölj blommor och örter väl. Blanda sockret med citronsyran. Varva blommor, örter och strösocker i ett kärl. Koka upp vattnet och häll över blom- och sockerblandningen. Rör om så att sockret löser sig. Ställ svalt och rör om en gång varje dag i sju dagar. Sila och häll på flaskor.

Ett tips för att saften ska hålla sig är att frysa in den eller förvara den i kylen. Ett alternativ är att tillsätta lite natriumbensonat. Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensonaten och rör i det i saften.

Du kan också använda saften till att göra den fantastiska flädercheesecaken med jordgubbar!

fläderbuske

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera