Tag Archives | vegetariskt

Gröna burgare är trenden för dagen

Är du trött på att hamburgaren alltid ser lika dan ut? Kött med samma tillbehör gång efter annan. En som tröttnat är Martin Nordin. Han är reklamaren från Malmö som under några år lagt ut matbilder på instagram. Han har nu gjort sin kokboksdebut med boken Gröna burgare, (Bonnier Fakta, 2017). Martin Nordin är inte vegetarian, men […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Grilla vego

Gillar du att grilla vegetarisk mat? Då är detta kokboken för dig. Grilla Vego (Norstedts, 2016) av Paul Svensson. Kocken Paul Svensson, som själv inte är vegetarian, men väl väldigt förtjust i den vegetariska maten, tar dig här med i den gröna grillvärlden och låter dig smaka allt från varma, härliga sallader till grillade efterrätter. Du […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås

Det här är verkligen en älskad rulle – som ofta bjuds hos Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. En vegetarisk och matig godbit som passar utmärkt på buffébordet men också som ensam stjärna tillsammans med nykokt pasta, ett bröd att suga upp tomatsåsen med, en god sallad och en flaska rödvin. 12 bufféportioner 6 auberginer 1/2 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tomat- & lökfrossa

Tomat- och löksallad är världens godaste sallad om du frågar oss. Det är liksom superbt smarrigt med bara tomat, lök, vinäger, olja samt salt och peppar. Där är du hemma. Men sedan kan du utveckla detta underbara och göra det hela om möjligt ännu godare. Till exempel så här: 500 g tomater med olika färg […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tacos med smörstekta kantareller

Ja, det växer kantareller i Mexiko. Men som tur är måste man ju inte åka ända dit för att plocka dem. Vill du sätta guldkant på rätten så kan du servera med en klick löjrom. (Inte så vego, jag vet. Men otroligt gott!) 4 PORTIONER 800 g rensade och ev. sköljda kantareller 25 g smör 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Frittata med sommargrönt och getost

  En traditionell frittata är ett härligt sätt att fira de tidiga sommargrönsakernas ankomst. Om man har några kokta färskpotatisar, eller andra överblivna grönsaker för den delen, till hands kan de användas här – men det tar inte lång tid att tillaga dem från grunden. Två eller tre sorters gröna grönsaker brukar räcka fint. 4–6 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tarte Tatin med rödbetor

En klassisk tarte Tatin görs förstås med äpplen. Men principen – att karamellisera utsökta, runda, söta läckerheter, lägga över smördeg och vända det hela upp och ner – fungerar lika bra i denna savorösa variant. Vinägretten med schalotten- eller salladslök är pricken över i:et, men för den som vill experimentera går det även mycket bra […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Caponata – italiensk auberginegryta

Caponata, den klassiska, sötsyrliga auberginegrytan är ett härligt inslag i en grön buffé, men den är även perfekt att toppa crostini med och ett utmärkt tillbehör till grillat. 4 personer 2 medelstora auberginer (ca 500 g), skurna i 1 cm stora tärningar 2 matskedar olivolja 1 gul lök, finhackad 2 inre selleristjälkar, tunt skivade 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lasagne med grönkål och svamp

En vegetarisk lasagne med de ljuvligaste ingredienserna. Det här är vad jag kallar bra helgmat; en rätt som kräver en del förberedelser men som sedan tillagas på ett avkopplande vis under ett par timmar och som resulterar i något verkligt värmande och gott. 6 personer ca 300 g grönkål eller svartkål, grova stjälkar borttagna 30 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Laga grön mat

Kokboken Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall (2013, Bokförlaget Max Ström) är en riktig bibel om du vill få inspiration att laga grön mat. Det är en vegetarisk kokbok för i princip alla måltider. I Grön mat finns mer än 200 lockande vegetariska recept med både varma och kalla rätter, soppor, sallader, festmat och en mängd […]

Läs mer Kommentarer { 0 }