Tag Archives | vegetariskt

Helgfrukosten är räddad med ljuvlig shakshuka

Shakshuka är namnet på en nordafrikansk maträtt och det är en gryta som består av tomatsås, chili, koriander och ägg. Shakshuka betyder också mix eller skaka om och på många sätt exemplifierar det maten som växt fram i Jerusalem. Detta recept på Shakshuka är hämtat från Nidal Kersh kokbok med samma namn.  (Shakshuka, Bonnier fakta, […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Den goda gröna julen

Skönaste julen med godaste maten – och allt är helt vegetariskt! Den goda gröna julen har alla recept du kan önska för en verkligt god jul från glöggmingel och adventsfika till vintermiddagar, ett fullspäckat julbord och godis att slå in i en klapp.Här hittar vi klassiker som köttbullar, Jansson, lussekatter, ostkaka och inläggningar i grön […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Gröna burgare är trenden för dagen

Är du trött på att hamburgaren alltid ser lika dan ut? Kött med samma tillbehör gång efter annan. En som tröttnat är Martin Nordin. Han är reklamaren från Malmö som under några år lagt ut matbilder på instagram. Han har nu gjort sin kokboksdebut med boken Gröna burgare, (Bonnier Fakta, 2017). Martin Nordin är inte vegetarian, men […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Grilla vego

Gillar du att grilla vegetarisk mat? Då är detta kokboken för dig. Grilla Vego (Norstedts, 2016) av Paul Svensson. Kocken Paul Svensson, som själv inte är vegetarian, men väl väldigt förtjust i den vegetariska maten, tar dig här med i den gröna grillvärlden och låter dig smaka allt från varma, härliga sallader till grillade efterrätter. Du […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås

Det här är verkligen en älskad rulle – som ofta bjuds hos Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos. En vegetarisk och matig godbit som passar utmärkt på buffébordet men också som ensam stjärna tillsammans med nykokt pasta, ett bröd att suga upp tomatsåsen med, en god sallad och en flaska rödvin. 12 bufféportioner 6 auberginer 1/2 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tomat- & lökfrossa

Tomat- och löksallad är världens godaste sallad om du frågar oss. Det är liksom superbt smarrigt med bara tomat, lök, vinäger, olja samt salt och peppar. Där är du hemma. Men sedan kan du utveckla detta underbara och göra det hela om möjligt ännu godare. Till exempel så här: 500 g tomater med olika färg […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tacos med smörstekta kantareller

Ja, det växer kantareller i Mexiko. Men som tur är måste man ju inte åka ända dit för att plocka dem. Vill du sätta guldkant på rätten så kan du servera med en klick löjrom. (Inte så vego, jag vet. Men otroligt gott!) 4 PORTIONER 800 g rensade och ev. sköljda kantareller 25 g smör 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Frittata med sommargrönt och getost

  En traditionell frittata är ett härligt sätt att fira de tidiga sommargrönsakernas ankomst. Om man har några kokta färskpotatisar, eller andra överblivna grönsaker för den delen, till hands kan de användas här – men det tar inte lång tid att tillaga dem från grunden. Två eller tre sorters gröna grönsaker brukar räcka fint. 4–6 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tarte Tatin med rödbetor

En klassisk tarte Tatin görs förstås med äpplen. Men principen – att karamellisera utsökta, runda, söta läckerheter, lägga över smördeg och vända det hela upp och ner – fungerar lika bra i denna savorösa variant. Vinägretten med schalotten- eller salladslök är pricken över i:et, men för den som vill experimentera går det även mycket bra […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Caponata – italiensk auberginegryta

Caponata, den klassiska, sötsyrliga auberginegrytan är ett härligt inslag i en grön buffé, men den är även perfekt att toppa crostini med och ett utmärkt tillbehör till grillat. 4 personer 2 medelstora auberginer (ca 500 g), skurna i 1 cm stora tärningar 2 matskedar olivolja 1 gul lök, finhackad 2 inre selleristjälkar, tunt skivade 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }