Tag Archives | Smak för mat

Gröt av rostade flingor och gryn

Gröt behöver inte alltid vara detsamma som slät havregrynsgröt. Prova att experimentera med olika fröer, bär och nötter. Viola Adamsson är doktor i medicinsk vetenskap och har bland annat arbetat som kostrådgivare och grötkokare vid åtskilliga världsmästerskap och olympiader. Det här receptet kommer från hennes bok Gröt & Müsli (Massolit förlag, 2014). Läs mer om […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Ingefärskick

  Den här hemlagade juicen är en riktig ingefärskick. Det är en energibomb i positiv bemärkelse och dessutom är den bra för syresättningen och hjärtat. Ingefära är ju så vansinnigt gott och dessutom en riktigt nyttig grönsak som passar i alla möjliga sammanhang. Att dricka färskpressad juice är det snabbaste sättet att ta upp näringsrika […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Gröna smoothies är rena vitaminkicken

Smoothies får mig att tänka på glassdrinkar med bär och is – och kladdiga köksbänkar. Det är så det brukar se ut när mina barn lagar mellanmål. Att dricka grönsakssmoothies för att genomgå någon avgiftnings- eller hälsokur har inte riktigt varit min grej. Däremot har vi sedan ett par månader upptäckt hur gott det är […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Stärkande frukost

Gröt och müsli När jag var yngre tyckte jag gröt var fulllständigt vämjeligt men i vuxen ålder upptäckte jag både fullkornsvälling och gröt. För håll med om att det lägger sig som bomull i magen och ger en mycket skön mättnadskänsla. På sommaren är det gott att variera sig och då kommer müslin åter fram. Gröt […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Vinn boken Veckans favoriter!

Nu har du chans att vinna kokboken som gör veckans matlagning enklare och så mycket roligare. Tävla om den härliga kokboken ”Veckans favoriter – middag på bara 30 minuter”! Boken är en guldgruva när du kommer hem trött och kanske lätt oinspirerad och ska laga middag. Här hittar du lättlagade, goda och hyfsat nyttiga recept. […]

Läs mer Kommentarer { 3 }

Smaka på Värmland

Mat kan speglas på många olika sätt. I den nyutkomna boken Smaka på Värmland (2014, Ica Bokförlag) skildrar Åke Persson den matresa som landshövdingen Kenneth Johansson gör tillsammans med köksmästaren Christoffer Schyman genom ett av de vackraste landskapen, Värmland. Jo, visst är jag partisk eftersom mina rötter finns i Värmland. Med det är som vi […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Mor Gunnels äppeldessert

Mor Gunnels äppeldessert är en klassisk äppelkaka och receptet är skapat av Gunnel Åkesson, mor till Kristina Levinsson och Bengt Åkesson som är fjärde generationens ägare av Kiviks musteri. Ingredienser fyllning: 6-8 äpplen tex Gravensteiner eller Belle de Boskoop 0,5 dl vatten 1,5 dl socker Ingredienser kaksmet: 1,5 dl socker (125 g) 100 g smör […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Ananas och citrussallad med myntasocker

Med örtsocker av olika slag kan man göra kul desserter. På Österlenkryddor gör de ett myntasocker (finns att köpa i deras webbshop!) som är fantastiskt gott att strö på färska jordgubbar. Eget örtsocker gör du genom att mortla torkade örter med strösocker. Ska du använda sockret direkt går det bra med färska örter också, men […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Sommarens drink – Strawberry crush

Strawberry crush är en drink på färska jordgubbar med massor av is. Det är den bästa starten på en sommarfest en solig dag. Självklart kan du servera den i glas också men en burk är ett trevligt och snyggt alternativ, tycker Jens Linder och Johanna Westman som komponerat drinken. 1 drink 2 jordgubbar 3 basilika- […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tartar på rimmad salmalax – vilken lyx!

Grov tartar på rimmad salmalax med färska räkor, ingefära, koriander och krispiga grönsaker Om det är någon lax som passar för en tartar så är det verkligen salmalax! Detta är en fräsch rätt med smak av Asien. Tänk bara på att läsa igenom receptet innan du sätter igång. Tapiokan behöver sin illa tid. Är du […]

Läs mer Kommentarer { 0 }