Tag Archives | saffran

En värmande glögg lika vacker som god

Glögg är en självklar del av det svenska julfirandet, liksom adventsljus, pepparkakor och sill. Dessutom är det oerhört sympatiskt med något som är riktigt säsongsbetonat. För vem skulle få för sig att dricka glögg vid valborgmässoafton eller till kräftorna? Det finns en mängd olika sorters glögg (sök på glögg på systembolaget.se och du får 87 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Adventskrans med saffran

När järnspisen introducerades i de svenska hushållen på 1800-talet kunde fler börja baka. Och vad bakade man helst då? Jo, vetebullar, gärna med saffran. För att det smakade gott, blev vackert eller för att det gav status åt familjen? Ingen vet, men nu har det blivit jultradition. Ingen lucia utan saffransbullar. Här bjuder Åsa Swanberg […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

En oväntad vänskap – bulgursallad med saffran och jordgubbar

Den vackert saffransgula bulgurn gör sig utmärkt till söta röda jordgubbar och ostens sälta. Bulgursallad med saffran och jordgubbar kommer garanterat bli ett uppskattat inslag på sommarens middagsbord! 4 portioner 1 msk smör 1⁄2 g saffran 2 dl bulgur 4 dl grönsaksbuljong OSTKRÄM: 150 g fetaost 1 1⁄2 dl crème fraiche 1 kruka färsk mynta […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Saffran- och koriandersnaps

0,5 g saffran 20 korianderfrön 2 tsk ljust muscovadosocker 50 cl brännvin Blanda saffran och korianderfrön med brännvinet. Låt blandningen dra i en dryg vecka. Sila och tillsätt muscovadosockret. Det går alldeles utmärkt att odla saffran på våra breddgrader. de små krokuslökarna planteras i slutet av juli och i oktober tittar bladen upp. Ytterligare en […]

Läs mer Kommentarer { 2 }

Lussekatter – ett absolut måste!

Saffransbröd och lussekatter hör verkligen advent till. Jag är inte särskilt svag för alla torra julkakor som man ska knapra i sig men lussekatter är ett absolut ”måste”. De åker fram som extra lyx en mörk decemberfrukost, som fika under helgen eller bara när man är sugen helt enkelt. När man börjar hallucinera om lussekatter […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Saffransdoftande fiskgryta

Tid: under 60 minuter. Portioner: 4 Ingredienser 300 g skinn- och benfri laxfilé 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, gös eller sej) 200 g skalade räkor 8 potatisar 2 morötter 1 fänkål 1 purjolök 3 vitlöksklyftor 1 påse saffran (à 1/2 g) 2 msk tomatpuré 1 burk körsbärstomater (à 400 g) 3 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }