Tag Archives | recept

Pernodflamberade räkor med chili och lakritsrot

Pernodflamberade räkor med chili och lakritsrot är en franskinspirerade favorit för lakritsälskarna Annica Triberg och Annika Wallin. Med räkorna som ett gott matminne från södra Frankrike kom de hem och började experimentera. Nu är de flamberade räkorna en stående favorit, goda som förrätt eller till en lätt lunch. Jätteräkor har länge varit omdiskuterade, men nu […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Vardagslätt: kyckling- & risgryta

Kyckling- och risgryta är en superlättlagad rätt som passar bra i matlådan om det blir något över. Chorizon är en sorts spansk salami smaksatt med chili som passar utmärkt tillsammans med kycklingens milda kött. De flesta ingredienser till den här enkla middagsrätten har du säkert hemma. Köp hem kycklingfilé, chorizosalami, röda linser, ajvar relish och […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Äpple- och enbärssill

Margareta bjuder på äpple- och enbärssill Sillinläggningar går att variera i det oändliga och det är kul att prova sig fram och hitta sina egna. På hösten när äpplena har mognat är det trevligt att använda dem tillsammans med sillen. Lag 1 dl ättika (12%) 2 dl vit sirap 0,5 dl gin 2 msk enbär […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Frukt- och nötkaka från slottsträdgården

I frukt- och nötkaka från slottsträdgården Ulriksdal kan du välja vad du vill ha. Nötterna kan vara cashewnötter, hasselnötter, pistagenötter eller mandel och den torkade frukten kan till exempel vara dadlar, fikon, tranbär, aprikoser eller russin. Ta det du tycker om! Mer lättlagat kan det knappast bli. 3 ägg 300 g blandade hela nötter 300 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Torskrygg med beurre blanc & smörslungade bönor

Torskrygg med beurre blanc och smörslungade bönor är en enkel men läcker fiskrätt komponerad av systrarna Eisenman.Det sägs att den förnämliga såsen beurre blanc kom till av en olyckshändelse. En fransk kock vid namn Clémence Lefeuvre skulle tillaga en klassisk bearnaise – men glömde både äggulan och dragonen. Vi tycker nog att det var en olycka […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fiskwallenbergare med pepparrot

Fiskwallenbergare med pepparrot är riktig barnmat för vuxna! Milda, gräddiga fiskbiffar får extra smak av ett piggt pepparrotssmör. Anpassa mängden pepparrot efter dina smaklökar. 400 g vit fiskfilé, t ex hoki 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 äggulor 2 msk hackad färsk dill 2 msk potatismjöl 1 1⁄2 dl vispgrädde 1 msk smör Potatis- […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Kebabspett med rädistsatsiki

Kebabspett med rädistsatsiki är en läcker grillrätt med en ny variant på den klassiska tsatsikin. Kebab betyder egentligen grillat kött. Här är det kryddig karré som blir extra saftiga spett. 4 portioner 600 g benfri fläskkarré 3 msk smör- och rapsolja 1 tsk spiskummin rivet skal av 1⁄2 citron 11⁄2 tsk salt 1 tsk sambal […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Salsa fresca – ett gott grilltillbehör

Salsa fresca är söt, het, krämig och syrlig i en enda tugga. En salsa som passar perfekt till lax, skaldjur och kyckling. 4 port 2 dl fryst mango 1 avokado 150 g feta- eller vitost 1 strimlad salladslök 1⁄2 hackad röd chili 2 msk hackad koriander rivet skal och saft av 1 lime 1 krm […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lakritsmarmelad

Lakritsmarmelad – en marmelad som inte smakar som andra Hallon, choklad och lakrits är tre smaker som passar oerhört bra tillsammans. Vill du ha mer drag i smaken använder du Tyrkisk peber eller andra hårda saltlakritskarameller. Marmeladen behöver inget syltsocker för att bli fast, den får sin fina konsistens av chokladen när den stelnar. Vill […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lätt & gott: bjud på ugnsstekta frukter med nötter

Det är inte bara rotfrukter som blir härliga av en stund i ugnen. Ugnsstekta frukter med nötter är både en god och lättlagad dessert. 3 äpplen 3 päron 6 plommon 1 dl smör- och rapsolja 1⁄2 dl honung 2 tsk malen ingefära 1 dl nötter, grovhackade 1 dl pumpakärnor 1 dl hackad mynta 500 g […]

Läs mer Kommentarer { 0 }