Tag Archives | Österlenkryddor

Päronsnaps med rosmarin och lager

Med hösten kommer lugnet. Mognad och djupa smaker. Det vi skördar för att smaksätta höstens snaps med stämmer väl till den mat vi så gärna lagar på hösten; mustig grytor, svamp och rotfrukter. Det ger en tillfredsställelse att samla – nötter, frukt och bär. Smakerna sparar vi på flaska för att njuta av ända fram […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Hasselnötslikör

Det är lycka att en oktobermorgon med klar och krispig luft gå ut och leta nötter. Sammetslena gömmer de sig i det daggfuktiga gräset, väl kamouflerade bland nedfallna löv. Hur många har trillat ned sedan förra gången vi var här och letade? Godast blir det om du knäcker kärnorna direkt och sätter likören på färska […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Äppelsnaps – dags att göra snaps för julen

En absolut strålande höst får en inte direkt att tänka på julen, men om du vill ha en riktigt god snaps till julbordet så är det hög tid att göra den nu! Till höstens smaker hör naturligtvis äpplet. Snapsen kan göras på vanliga matäpplen, men har du tillgång till paradisäpplen får den en intensivare arom. […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Viltfärsbiffar med rostade rotfrukter

Kött från vilt har mycket smak i sig själv och tål därför att smaksättas med örter som också har lite tyngd i smaken. Nu hyllar vi hösten med en härlig blandning av rotfrukter. Det smakar skörd och mognad. Receptet som kommer från Österlenkryddor räcker till 4 personer. Viltfärsbiffar 6 hg färs av hjort eller rådjur […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fisksoppa med libbsticka

En fisksoppa som är syndigt god. Mjuk och len i smaken passar den året om. Servera gärna med nybakat bröd. Receptet räcker till 6 personer. 350 g torskfilé 350 g laxfilé 1/2 purjolök 1/2 gul lök 2 stjälkar selleri 1 msk tomatpuré 1 vitlöksklyfta 2 tsk salt 1 msk torkad timjan 3 dl torrt vitt […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Skånsk äppelkaka med mynta och koriander

Vem kan motstå en riktig skånsk äppelkaka? Är man dessutom förtjust i gås så är den här varianten av äppelkaka från Österlenkryddor en perfekt avslutning på gåsamiddagen och Mårtensafton! Men i väntan på hösten så avsluta sommaren och njut av den svenska äppelskörden. Receptet räcker till 4-6 personer. 4-6 äpplen, gärna syrliga 2 dl skorpmjöl […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lavendellemonad

En frisk, somrig och läskande dryck gjord på färska lavendelblommor. Tjusningen är just att bara kunna njuta den under ett par veckor på året. Skynda skynda! 1 1/2 l vatten 3 dl strösocker 10 blomstjälkar färska lavendel 2 citroner Koka upp hälften av vattnet med sockret. Drag kastrullen från plattan, lägg i lavendelstjälkarna och lägg […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fikadags – bärpaj och vaniljsås med lagerblad

Sugen på fika men vet inte vad du ska laga? Här är en lättlagad bärpaj med läcker vaniljsås. Pajen byter skepnad efter årstid. På våren fyller vi den med rabarber. När bärsäsongen startar följer vinbär, krusbär och körsbär i tät följd. Lagerbladen ger vaniljsåsen en varm kryddighet som är riktigt spännande. Pajdeg 1 1/2 dl […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Skördetid i örtagården

En sommar med så mycket sol som i år gör dina kryddväxter extra smakrika och därmed till extra stor glädje i köket hela vinterhalvåret. För att du ska få så mycket glädje av dem som möjligt ska jag ge dig lite tips och råd. Den eteriska oljan – växtens själ Jag brukar likna den eteriska […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lavendelsockerkaka

Eva Olsson på Österlenkryddor delar här med sig av ett riktigt släktrecept på en läcker lavendelsockerkaka. 5 ägg 3 dl strösocker 1/2 tsk ättiksprit 1 1/2 msk torkade lavendelblommor 3 dl vetemjöl Vispa ägg och socker i ca 15 minuter så att smeten blir riktigt vit och pösig. Blanda ner ättika och lavendel. Sikta ner […]

Läs mer Kommentarer { 0 }