Tag Archives | kokbok

Älskade medelhavsmat!

Visst är vi många som älskar medelhavsmaten.                       Sommar sol och värme, nu är de här! Något som i vart fall jag förknippar med det är medelhavsmat. Sannolikt eftersom det inte är helt ovanligt att man tar sig till något av alla medelhavsländerna under just sommaren. […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fransk mat när den är som bäst

Jag håller i min hand en mycket trevlig kokbok; Fransk bistro av Maria Zihammou (2013, Bokförlaget Semic). Jag har sedan länge varit mycket förtjust i det franska köket och den här boken är en härlig påminnelse om hur lättillgängligt det är. Många tror att fransk mat handlar om kökskonster på hög nivå men i Franska […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

The Food Traveler – en inspirerande matresa

Jag måste erkänna att min förväntan på boken ”The Food Traveler” av  Zvonko Sokcic m fl (Bokförlaget Natur & Kultur, 2013) inte var den högsta. Jag tycker faktiskt att boken ser lite tråkig ut. Värt att nämna är dock att min man däremot tilltalades av omslaget omgående, genusfråga? Sedan började jag bläddra i den så smått, och visst, […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Laga grön mat

Kokboken Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall (2013, Bokförlaget Max Ström) är en riktig bibel om du vill få inspiration att laga grön mat. Det är en vegetarisk kokbok för i princip alla måltider. I Grön mat finns mer än 200 lockande vegetariska recept med både varma och kalla rätter, soppor, sallader, festmat och en mängd […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Jamie lagar smartare än någonsin

De stora högtiderna och festerna är över för den här gången och vardagen har tagit ett fast grepp om oss. Men visst har vardagen också sin charm? Merparten av årets dagar är ju vardagar och så trist de vore om de bara fick lov att vara transporsträckor fram till helgen eller semestern. Om det är […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Kokbokstips: Allt om Mat & Vin

Allt om Mat har i höst gett ut en kokbok som lägger stort fokus på vin, något man nästan kan utläsa av titeln, Allt om Mat & Vin (Norstedts förlag, 2013). De har i denna kokbok lagt vikt på den totala upplevelsen när man äter/bjuder på middag. Det gäller att skapa en bra balans inte bara […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Italienska för nybörjare

Italiensk mat är något som de flesta av oss är väldigt förtjusta i. Kanske är det en av orsakerna till varför det finns så många kokböcker på området. Otaliga är kokböckerna med pastarecept efter pastarecept. Och nu har det kommit ytterligare en kokbok om italiensk mat: Italienska för nybörjare av Marco Manieri (ICA bokförlag, 2013). […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Allt i en gryta

Vardagen innebär ofta att man inte har samma tid eller inspiration att komma på vad man ska äta till middag. Jag kan komma på mig själv med att välja rätter som innebär färre moment, mindre hackande och inte lika många köksbunkar som ska diskas. Det är något tilltalande med allt-i-ett-rätter, i synnerhet när man vill […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Soppa med tillbehör

Är soppor underskattade? Ja, skulle jag och Monika Ahlberg svara. Soppor är goda, lättlagade och sällan dyra rätter och dessutom har de den unika egenskapen att de passar både som förrätt, huvudrätt och efterrätt. Många tycker att soppor är allt för enkel och tråkig mat att bjuda på. Dessutom blir man ju inte mätt. Eller? […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Kokboktips – Långkok av Jens Linder

Vad har hösten mer att erbjuda än regn och rusk, ett mörker som smyger sig på och vind som kryper in under skinnet? Jo, bland annat fantastiska dagar med strålande sol, blå himmel och hög luft. Skogar som mer och mer skiftar i orange och rött, en färgprakt som gör att man nästan tappar andan. […]

Läs mer Kommentarer { 0 }