Tag Archives | Grön mat

Frittata med sommargrönt och getost

  En traditionell frittata är ett härligt sätt att fira de tidiga sommargrönsakernas ankomst. Om man har några kokta färskpotatisar, eller andra överblivna grönsaker för den delen, till hands kan de användas här – men det tar inte lång tid att tillaga dem från grunden. Två eller tre sorters gröna grönsaker brukar räcka fint. 4–6 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tarte Tatin med rödbetor

En klassisk tarte Tatin görs förstås med äpplen. Men principen – att karamellisera utsökta, runda, söta läckerheter, lägga över smördeg och vända det hela upp och ner – fungerar lika bra i denna savorösa variant. Vinägretten med schalotten- eller salladslök är pricken över i:et, men för den som vill experimentera går det även mycket bra […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Caponata – italiensk auberginegryta

Caponata, den klassiska, sötsyrliga auberginegrytan är ett härligt inslag i en grön buffé, men den är även perfekt att toppa crostini med och ett utmärkt tillbehör till grillat. 4 personer 2 medelstora auberginer (ca 500 g), skurna i 1 cm stora tärningar 2 matskedar olivolja 1 gul lök, finhackad 2 inre selleristjälkar, tunt skivade 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lasagne med grönkål och svamp

En vegetarisk lasagne med de ljuvligaste ingredienserna. Det här är vad jag kallar bra helgmat; en rätt som kräver en del förberedelser men som sedan tillagas på ett avkopplande vis under ett par timmar och som resulterar i något verkligt värmande och gott. 6 personer ca 300 g grönkål eller svartkål, grova stjälkar borttagna 30 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Laga grön mat

Kokboken Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall (2013, Bokförlaget Max Ström) är en riktig bibel om du vill få inspiration att laga grön mat. Det är en vegetarisk kokbok för i princip alla måltider. I Grön mat finns mer än 200 lockande vegetariska recept med både varma och kalla rätter, soppor, sallader, festmat och en mängd […]

Läs mer Kommentarer { 0 }