Tag Archives | efterrätt

Citronen gör susen: citronmarängpaj

Citronmarängpaj är en riktigt härlig klassiker. Åh, vilka ljuva ungdomsminnen som väcks till liv! Citronmarängpaj var ett stående inslag på studenttidens middagar. Den här pajen ska göras en dag innan den ska ätas. Grunden är en enkel citronpaj, som är väldigt god även utan marängtäcke. 10-12 bitar 4 dl vetemjöl 1 dl socker 1 tsk bakpulver ¼ […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Klementiner i konjak

Nu på hösten så är det högsäsong för alla citrusfrukter. Så passa på och gör en utsökt dessert att äta i vinter, klementiner i konjak. Hela klementiner som konserverats i sockerlag med konjak blir en utmärkt efterrätt. Välj små klementiner med tunt skal, gärna sådana som har en del blad kvar. Receptet är hämtat ur […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Lakritspannacotta

Att göra pannacotta är inte alls svårt, men visst det imponerar det på gästerna! Det enda man ska tänka på är att se till att gelatinet smälter ordentligt så att det inte bildas klumpar i pannacottan. Recept på lakritspannacottan är gjort av Martin Jörgensen på Lakritsfabriken i Ramlösa. Läs mer om lakritsfabriken i vårt reportage här på […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Creme brûlée tillagad i en sous vide

I helgen firade vi min mans födelsedag. Då fick han en ny leksak till köket, en sous vide. Att tillaga mat i en sous vide är synnerligen enkelt och resultatet blir alldeles fantastiskt. I korthet kan man beskriva tillagningen så här: man sänker helt enkelt ner sin vakumförpackade mat i ett vattenbad som håller en […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Jordgubbar med vit choklad och hasselnöt, en given succé.

När man tänker på sommaren så är det lata soldränkta dagar i hängmattan man ser framför sig. Nu blir det ju inte alltid så. Ibland får vi nöja oss med moln och regn. Men oavsett väder så brukar det gå att uppbringa jordgubbar. Och jordgubbar ÄR synonymt med sommaren. Hur ska man då variera sina […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Jordgubbs- och rabarberpaj

I denna paj lägger vi jordgubbar och rabarber. Men det går naturligtvis att lägga i nästan vilka frukter som helst. Senast min dotter gjorde paj tillsatte hon utöver jordgubbar och rabarber även björnbär och äpple, jätte gott! Hon valde då att inte blanda bären med varandra utan lägga dem i var sin del. Ibland när […]

Läs mer Kommentarer { 0 }