Tag Archives | bildspel

Julmat och julgodis i massor

  Du har väl inte missat att vi under receptfliken har en kategori med recept på julmat (julmat och julgodis)? Gå in där och leta upp favoritreceptet på till exempel lussebullar. Eller varför inte göra en god snaps till julsillen? Och så finns här förstås många recept på julgodis också. Vi har även tips på […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Halloumi och grönsaksburgare

Visst kan man lägga en grillad halloumiskiva och lite grönsaker i ett hamburgerbröd och kalla det halloumiburgare, men gör istället som Daniel Frenkiel och Luise Vindahl gör i sin kokbok Green Kitchen Travels (Norstedts förlag, 2015). Riv halloumin och blanda detta med rivna morötter och zucchini, blanda ihop och stek till delikata halloumi och grönsaksburgare. […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Grillade rödbetor med syrade hallon

Här kommer ett recept från Paul Svenssons senaste kokbok, Grilla vego (Norstedts, 2016) på bakade och grillade rödbetor med syrade hallon. Läs mer om hans bok här på Smak för Mat. 4 portioner 8 rödbetor med blast 4 msk olivolja 20 färska hallon 2-3 msk vitvinsvinäger olja till pensling salt och svartpeppar Tänd grillen. Fös den […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Prova avokadoburgare som omväxling

Grillad avokadoburgare med marinerade bönor, crème fraiche och färska örter Till 6–8 burgare: • 3–4 medelstora avokador • färskpressad saft från 1 lime • olivolja Marinerade bönor: • 3 dl kokta svarta bönor • 2–3 grovhackade tomater, gärna rökta • 1 finhackad salladslök • 1 tsk finhackad serranochili • 1 msk finhackad färsk koriander • […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Potatissallad är det perfekta tillbehöret

Krämig potatissallad med yoghurt, kapris och dijonsenap är ett suveränt tillbehör på buffébordet! Den här goda varianten har Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos komponerat. Receptet är för 12 personer men går lätt att halvera eller dubbla. 12 portioner 2 kg små delikatesspotatisar 1 gul lök 1/2 kruka bladpersilja 1 dl små kapris 1 dl majonnäs 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Matjessill med brynt smör och äggula

Detta recept på matjessill med brynt smör och äggula kommer från Sebastian Schauermann kokbok 100 fingerfood (Massolit Förlag, 2016) som vi skrivit om här på Smak för Mat.   12 stycken 2 liter vatten 1 msk salt 3 + 3 msk ättika 12 ägg, helst små om du hittar olivolja 1 dl brynt smör 25 g […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Pärlor på bokrean

Nu är det dags för bokrea igen. När jag var yngre älskade jag att botanisera bland alla fynd, men med åren har fynden blivit färre och mitt intresse falnat. Nu nöjer jag mig med att undersöka om det finns några kokböcker som lockar. Sedan några år tillbaka har den stora trenden bland kokböcker varit hälsosamt på ett […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Räkor, räkor, räkor…

  Räkor, alltid lika gott! Räkan har många fördelar förutom att den är väldigt god. I början på året är det högsäsong för räkan. Tillgången är mycket god vilket gör att priset oftast är ganska lågt. Räkan trivs bäst då vattentemperaturen är lite lägre. Detta innebär att de är ännu smakrikare så här års – åtminstone […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Världens bästa fläsksida

Världens bästa fläsksida med knaprig svål. Det här är ett hemligt recept som jag fått av en kinesisk kille som heter Danny, som äger några restauranger i Darwin. (Förlåt, Danny, det är ingen hemlighet längre!). Det här receptet funkar så bra. Man kan använda det som utgångspunkt för oräkneliga andra rätter med fläskkött eller servera […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Fantastisk fiskbiffar

Om du inte har provat förut tycker jag verkligen att du ska testa att göra egna fiskbiffar. Mycket lättare än vad det ser ut – och jättegott!   4 personer, ca 45 minuter 400 g benfri sejfilé 400 g benfri laxfilé 2 kokta potatisar 2 msk finhackad persilja 1 msk finhackad gräslök skal och pressad […]

Läs mer Kommentarer { 0 }