Tag Archives | bildspel

Räkor, räkor, räkor…

  Räkor, alltid lika gott! Räkan har många fördelar förutom att den är väldigt god. I början på året är det högsäsong för räkan. Tillgången är mycket god vilket gör att priset oftast är ganska lågt. Räkan trivs bäst då vattentemperaturen är lite lägre. Detta innebär att de är ännu smakrikare så här års – åtminstone […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Börja dagen med danska tebröd

Finns det något bättre än att få nybakade bröd till frukost på helgen? Det som är så bra med detta recept på danska tebröd är att i princip allt arbete görs kvällen innan. Det enda som krävs på morgonen är att pensla bröden och sen skjuts in i ugnen! Danska tebröd är fantastiskt goda och […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Nyårsmiddag: Hälleflundra med hummerkokt blomkål och hummersmörsås

Triss i hummer och som grädde på moset serveras den tillsammans med hälleflundra – är det nyår så är det! 8 portioner 600 g hälleflundra 50 g smör salt och nymald vitpeppar Hummerfond 125 g hummerskal (skal från en hummer) 1 morot 1/4 rotselleri 1/2 fänkål 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk olja till […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Grönkålspaj med västerbottenost

Här möts och förenas två av mina favoriter, grönkål och västerbottenost. Det kan inte bli annat väldigt, väldigt gott! Grönkålspaj med västerbottenost och valnötter är ett perfekt tillbehör eller som ensam vegetarisk rätt. 8 portioner till en buffé 75 g kallt smör 2 ½ dl vetemjöl ¾ dl kvarg 300 g färsk grönkål 1 tsk salt […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Sticky Toffee Pudding – en dessertälskares dröm

När jag och min man var med goda vänner och reste i Yttre Hebriderna så serverades vi denna dessert: Sticky Toffee Pudding. En nyhet för mig som har allt en dessertälskare kan önska. En härlig kombination av salt och sött som ofta serveras med vaniljglass eller vaniljsås. Vi fick puddingen serverad med ovispad vispgrädde, även det […]

Läs mer Kommentarer{ 1 }

Smörstekt torsk med ägghack

En lättlagad fiskfavorit när fantasin tryter. Väl värd att lyfta fram ännu en gång. Jag kan bara instämma när kokboksförfattaren Lisa Lemke utropar: Det är inte svårt att laga fisk. Basta! Åtminstone inte om man använder bra råvaror och följer hennes tokenkla recept. Det här är nämligen en stekpannerätt som det ska mycket till för […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Singapore noodles – en given succé

Singapore noodles med curry, kyckling, fläsk och räkor bjuder på oemotståndliga smakkombinationer. Detta receptet på Singapore noodles kommer från Tareq Taylors kokbok Tareq Taylors kyckling, (Bonnier Fakta, 2017). En kokbok, som om man tycker mycket om kycklingrätter, är ett måste i kokbokshyllan. Ett tips från Tareq Taylor: Om du har turen att få tag på det kinesiska fläsket ”char siu” kan […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Tartar på salmalax – vårens höjdare!

Grov tartar på rimmad salmalax med färska räkor, ingefära, koriander och krispiga grönsaker Om det är någon lax som passar för en tartar så är det verkligen salmalax! Detta är en fräsch rätt med smak av Asien. Tänk bara på att läsa igenom receptet innan du sätter igång. Tapiokan behöver sin illa tid. Är du […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Smoothie med nötter och blåbär är inte bara gott

Denna smoothie med nötter och blåbär är en fröjd för såväl ögat som gom! Receptet är hämtat från David Frenkiel & Luise Vindahl nya bok: Green Kitchen Smoothies – Hälsosamma och färgglada smoothies att njuta av varje dag (Norstedts, 2016). Läs mer om boken här på Smak för mat. Nötbaserade smoothies har alltid varit en av våra absoluta […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Världens bästa fläsksida

Världens bästa fläsksida med knaprig svål. Det här är ett hemligt recept som jag fått av en kinesisk kille som heter Danny, som äger några restauranger i Darwin. (Förlåt, Danny, det är ingen hemlighet längre!). Det här receptet funkar så bra. Man kan använda det som utgångspunkt för oräkneliga andra rätter med fläskkött eller servera […]

Läs mer Kommentarer { 0 }