Tag Archives | 52 helger

Hälleflundra med hummerkokt blomkål & hummersmörsås

Hälleflundra med hummerkokt blomkål och hummersmörsås. Triss i hummer och som grädde på moset serveras den tillsammans med hälleflundra – är det nyår så är det! 60min 8 portioner 600 g hälleflundra 50 g smör salt och nymald vitpeppar Hummerbakad blomkål 1 hummer 1⁄2 sats av hummerfonden* (spara 1 dl till såsen) 50 g smör 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Chokladfondant med apelsincurd & kanderade pistagenötter

Chokladfondant är en perfekt avslutning på en utsökt nyårsmiddag – den är som sammet för själen. Det här är ett recept som fungerar utmärkt att förbereda. Gör curden, nötterna och fondantsmeten kvällen före. Häll upp smeten i formar och förvara i kylen. Grädda fondanten strax före servering! 30min 4 portioner 75 g mörk choklad 50 g […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris & hasselnötter

Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris och hasselnötter är en lätt-som-en-plätt-förrätt som verkligen imponerar. Tillagning 25 min + ca 1 dygn i frysen 4 PORT 300 g oxfilé, hel bit 1 dl hasselnötter 3⁄4 dl kapris 3 msk smör till stekning 30 g blandad sallad (t. ex. rucola, maché och röd mangold) 1 tsk pressad citronsaft […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Nyårsmat för ett riktigt gott slut

Gott nytt år! Fira in det nya året med en riktig brakmiddag. Här får du de klassiska rätterna oxfilé, hummer och choklad, men i ny kostym. Det är Sveriges första mästerkock Louise Johansson som komponerat menyn så du kan lita på det blir gott! Njut av att planera, laga och äta gott tillsammans med nära […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Bakad majskyckling – en riktig favorit

Bakad majskyckling med dragonpotatispuré och citronolja Den här kycklingen blir extra saftig eftersom den bakas på låg temperatur. 4 portioner (tillagning 60 minuter) 4 majkycklingfiléer med skinnet kvar salt och nymald svartpeppar 2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning 12 cocktailtomater, halverade 12 kalamataoliver Dragonpotatispuré 700 g mandelpotatis, skalad 2 dl vispgrädde 1 […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Välkommen till bords om 15 minuter – Sandefjordsgryta

Lite extra värda att ha i åtanke är ofta de recept som både går snabbt att tillaga och som smakar riktigt gott. Här bjuder Louise Johansson på Sandefjordsgryta, en fantastsikt god och lättlagad fiskgryta som är klar på ett kick. Receptet är inspirerat av Sandefjordsåsen – en klassiker på Västkusten – som innehåller lika delar […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Pasta med pesto med syrad baconsallad

Pasta med pesto är en av Louise Johanssons favoriträtter. Genom att smaksätta det knaperstekta baconet med vitvinsvinäger smakar det som på en riktig restaurang, säger Louise. 4 portioner (tillagningstid ca 30 minuter) 500 g färsk pasta 300 bacon 2 msk rapsolja till stekning 1 msk vitvinsvinäger + 1 msk till slungning av salladen ½ rödlök, […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Nyårsfest: Hälleflundra med hummerkokt blomkål och hummersmörsås

Triss i hummer och som grädde på moset serveras den tillsammans med hälleflundra – är det nyår så är det! 8 portioner 600 g hälleflundra 50 g smör salt och nymald vitpeppar Hummerfond 125 g hummerskal (skal från en hummer) 1 morot 1/4 rotselleri 1/2 fänkål 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk olja till […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Marinerad lax med betor & senapskräm

Marinerad lax som smälter i munnen – en garanterad succé på julbordet. Ett roligt och lite annorlunda recept av Louise Johansson. En rätt som förtjänar att stå mitt på bordet. 8 portioner 600 g skinnfri salmalax, mittbiten 3 betor, gärna i olika färger (t ex gul-, röd- och polkafärgad) ½ dl koncentrerad äppeljuice 1 citron, […]

Läs mer Kommentarer { 0 }

Något att längta efter – 52 helger

Jag kan lika gärna erkänna det direkt. Jag är förälskad! Fullständigt handlöst förtjust, så där att jag får hjärtklappning när jag bläddrar bland sidorna… Objektet för mina varma känslor är kokboken 52 helger av Louise Johansson  (2013, Bonnier Fakta). Underrubriken till boken är ”Smaker för årets alla tillfällen” och det är precis just vad det […]

Läs mer Kommentarer { 0 }