Eriks såser och favoritrecept

Eriks saser

Erik Lallerstedt      Foto: Bruno Ehrs

Många gånger är såsen kronan på verket i matlagningen. En bra sås kan förhöja även en hyfsad måltid till något extra. Är det då svårt att göra sås, ja det är nog en allmän uppfattning att så är fallet. Men det är inte riktigt sant. Lär man sig bara att behärska grunderna så står man sig bra. Sedan är det ”bara” att med fantasins hjälp utveckla smaksättningen.

Hemma hos mig är det oftast min man som gör såsen. Förutom bearnaise- och hollandaisesås för dem står jag för. Varför det blivit så vet jag inte riktigt. Hur som helst så har han blivit riktigt duktig på att tillaga allehanda såser. Jag blev därför glad när jag såg att Erik Lallerstedt kommit ut med en ny kokbok om såser Eriks såser och favoritrecept (2013, ICA bokförlag). Tänkte att nu ska jag också förkovra mig och bli en duktig ”saucier”.

Jag blev lite förvånad när jag upptäckte att Lallersteds såskokbok innehåller en hel del recept med hans färdiga såser som går att köpa i butik. Själv skriver han så här om att använda färdiga såser i matlagningen:

”Mitt tips till den som har lite ont om tid i köket är att se såsburken som en tidsbesparande hjälpreda. Och skulle du tycka att det är för lite ”sting” i såsen så tillsätt bara peppar, salt eller det du vill att det ska smaka mer av… Hollandaisesåsen är den sås som lämpar sig bäst att utveckla och experimentera med eftersom den är så pass neutral. Egentligen är det bara att tillsätta det man vill att den ska smaka.”

Jaha tänkte jag, så mycket för att bli familjens nästa saucier med hjälp av Lallerstedts kokbok. Men efter att ha läst kokboken lite noggrannare så fann jag att förutom att boken faktiskt innehåller ganska många såsrecept så finns här även recepten på färdigsåserna om man vill tillaga dem själv.

Sammantaget så är det en trevlig bok som ger mycket inspiration. Förutom att den innehåller många såsrecept så har Lallerstedt också delat med sig av sina favoritrecept på fest- och vardagsrätter.

såser

”Du kan smaksätta hollandaisen och få din alldeles egen variant.”              Foto: Bruno Ehrs

 

”Du kan smaksätta hollandaisen och få din alldeles egen variant. Glöm inte att ett recept är en rekommendation, inget som är hugget i sten (med få undantag). Tänk på det och låt fantasin bli din partner vid spisen. Du kan använda smaksättningarna flera tillsammans eller var och en för sig.”

Ansjovis                     Apelsin                                    Balsamico              Basilika
Blond soja                  Chili                                        Crabsticks              Crème fraiche
Curry/äpple                 Dill                                         Dragon                    Grönsaksblandning
Honung                       Ingefära, färskriven                  Lime/citronzest        Majs
Parmesan, riven          Pepparrot                                Persilja                   Rosa champagne
Räkor                         Schalottenlök, finskuren           Senap, dijon            Senapspulver
Stark senap                Timjan                                    Tomat/chili               Tomatketchup
Västerbotten, riven

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera