En värmande glögg lika vacker som god

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Glögg är en självklar del av det svenska julfirandet, liksom adventsljus, pepparkakor och sill. Dessutom är det oerhört sympatiskt med något som är riktigt säsongsbetonat. För vem skulle få för sig att dricka glögg vid valborgmässoafton eller till kräftorna? Det finns en mängd olika sorters glögg (sök på glögg på systembolaget.se och du får 87 träffar!).

För dig som är nyfiken på att prova nya smaker kan bjuder vi här på en lite annorlunda glögg som är lika vacker som den är god. Det är en glögg med saffran och clementin. Om du vill att glöggen ska smaka lite mjukare och rundare kan du prova att tillsätta portvin eller madeira.

Ingredienser:
1 vaniljstång
1 clementin
1 flaska torrt vitt vin
1 pkt saffran (0,5 g)
3 nejlikor
2 msk flytande honung
0,75 dl socker

Gör så här:
1. Dela vaniljstången och skär clementinen i bitar.
2. Häll vinet i en kastrull och tillsätt saffran, nejlikor, vaniljstång och clementin.
3. Värm glöggen försiktigt och låt stå med lock i 15 minuter.
4. Tillsätt honung och socker och rör tills det har smält.
5. Sila glöggen.

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Sen är det bara att servera och njuta! Kanske bjuder du på ljuvliga fetaostfyllda dadlar som tillbehör?

Vill du upptäcka fler sorters glögg kan jag varmt rekommendera Glöggboken av Annika Omslag glöggbokenMogensen (Ordalaget bokförlag, 2013). En perfekt julklapp till dig själv eller någon som uppskattar glögg och goda tilltugg.

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera