En riktig chili!

Foto: Stefan Wettainen

Foto: Stefan Wettainen

Vildsvinschili med choklad, jalapeño och gurksalsa

I Sverige har den mexikanska chilin försvenskats genom att vi använder oss av köttfärs istället för en hel bit kött. I detta recept kokar vi en chili så som sig bör, som den tillagas i Centralamerika. Man låter köttet koka långsamt och länge och så avslutar man med choklad som gör att chilin får en tjockare konsistens, samt en rundare och fylligare smak.

4 personer

ca 800 g fransyska eller ytterlår av vildsvin
3 schalottenlökar, hackade
4 vitlöksklyftor, skivade
2 flaskor (à 33 cl) öl
1 burk (400 g) krossade tomater eller färska, hackade tomater
1 jalapeño, gärna ugnsrostad i 200 grader i 10 minuter
1 dl espressokaffe eller 2 dl starkt bryggkaffe
5 krossade enbär
1/2 dl farinsocker
2 limefrukter, saft från
salt och peppar
100 g mörk choklad, hackad

Gurksalsa:

1 gurka, skalad och grovhackad
1 röd eller gul knipplök med stjälk, i tunna ringar
1/2 spansk peppar, finhackad
1 lime, saft från
1 nypa strösocker
salt

Lägg alla ingredienser till chilin utom chokladen i en stor kastrull och låt sjuda under lock i ca 3 timmar. Köttet är klart när köttet lätt faller i bitar. Smaka av och red med chokladen.

Gurksalsa: Blanda alla ingredienser. Servera chilin med gräddfil och gurksalsa.

Omslagsbild vildsvinReceptet kommer från boken Vildsvin – 52 utsökta recept från tryne till svans. Läs gärna mer om boken i Vildsvin – från tryne till svans.

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera