En ostälskares dröm – Möllans ost i Malmö

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANyckeln till framgång ligger ofta i det personliga engagemanget. Detta är något vi hittar i överflöd om vi går till Möllans ost i Malmö.  En affär som startade i liten skala på 43 kvadratmeter 1988 av Peter Mårtenson och hans hustru Gunilla. Många var de röster som ifrågasatte satsningen. Inte kan man öppna en liten ostaffär inte, och på Möllevångstorget, det kommer aldrig att gå. Det var tur att Peter och Gunilla inte lyssnade på alla olyckskorpar, i år firar Sveriges största ostaffär 25 år, inte illa!

Idag huserar de i sin tredje lokal på hela 200 kvadratmeter.  De har varit Möllevångstorget, ”Möllan”, trogna under alla dessa år.  En mångkulturell miljö med torghandel och en mängd små butiker och restauranger från världens alla hörn.

délice_de_bourgogneEngagemanget för ost startade när Peter tillbringade två år i Spanien i sin ungdom. Besvikelsen var stor vid hemkomsten då det inte gick att uppbåda en bråkdel av de ostar han lärt sig att älska. Så vad göra annat än att råda bot på situationen och själv ta in ostarna. Och många ostar har det blivit, idag varierar antalet ostar mellan 400-500 sorter.

Peter berättar om hur det kunde bli köer långt ut på gatan i de mindre lokalerna. Nu verkar de inte riktigt ha löst det problemet även om de går till större och större lokaler. Peter minns den gången han ropade ”45” och tre personer svarade. En med nummerlapp 145, en med 245 och en med 345…

bondostMen vad är det som gjort Möllans ost så populärt? Förutom stor kunnighet och ett stort utbud av ostar så är nog en del i framgången den kärlek till ost som finns här. Som kund får man den vägledning man behöver oavsett hur lång tid det tar. Och har man tid och lust så berättar personalen gärna om de olika ostarnas historia och om vad som är speciellt med just den osten man är intresserad av.

Möllans ost är sannerligen ett paradis för ostälskare av alla de slag oavsett vem vi är och hur vi ser ut. Så har du vägarna förbi ”Möllan” i Malmö missa inte ett besök här.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera