En LCHF-pizza att älska

En ljuvlig pizza som alla kan äta. Foto: Ulrika Ekblom

En ljuvlig pizza som alla kan äta. Foto: Ulrika Ekblom

Pizza på blomkålsbotten med zucchini, champinjoner och oliver är en riktig LCHF-pizza

Systrarna Eisenman, som komponerat den här ljuvliga pizzan, är inte vegetarianer och de är varken glutenintoleranta eller äter LCHF­-kost. Men de älskar den här pizzan ändå – toppad med grönsaker och med en botten gjord på blomkål i stället för klassisk pizzadeg. Den är dock inte lika ”stadig” som en vanlig pizza och går därför inte att äta på klassiskt amerikanskt vis med händerna. Här är det kniv och gaffel som gäller!

Tillagningstid ca 1 timme
4 portioner

Pizzabotten

600 g blomkål
2 msk olivolja
2 påsar mozzarella à 125 g
100 g parmesan
2 vitlöksklyftor, pressade
2 ägg
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
1⁄2 tsk salt
1⁄4 tsk svartpeppar

Fyllning

1⁄2 rödlök
1 vitlöksklyfta
150 g grön zucchini
150 g gul zucchini
200 g champinjoner
2 påsar mozzarella à 125 g
1 msk olivolja
1 1⁄2 dl svarta oliver, urkärnade salt och peppar
1⁄2 sats tomatsås (göra en hel sats och spara resten)

färsk basilika till garnering

Tomatsåsen (1 sats)

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1⁄2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
1 tsk strösocker
salt och svartpeppar

Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs löken i olivolja i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser förutom salt och peppar och låt puttra i cirka 20 minuter. Ta upp lagerbladet och smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Bryt blomkålen i buketter och mixa i matberedare tills de är finhackade, eller riv blomkålen på rivjärn. Riv mozzarellan i små strimlor. Riv parmesanosten. Fräs blomkål och vitlök i olja i en stekpanna i cirka 5 minuter. Låt svalna något.

Vispa äggen lätt. Blanda dem väl med blomkål, mozzarella, parmesan och kryddor. Bred ut blandningen, cirka 1⁄2 cm tjockt, på bakplåtspappret. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills blomkålen börjar få lite färg.

Medan botten är i ugnen, skala och skär rödlöken i grova bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skär zucchinin i halvmånar och champinjonerna i klyftor. Riv mozzarellan till fyllningen i mindre bitar.

Fräs lök och vitlök i olja tills löken är glansig. Tillsätt zucchini och svamp och fräs i ytterligare några minuter tills zucchinin börjar mjukna och få lite färg. Smaka av med salt och peppar.

Ta ut blomkålsbottnen ur ugnen och täck den med tomatsås, mozzarella, svamp- och grönsaksröra och oliver. Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda i ytterligare cirka 10 minuter. Garnera med färsk basilika och servera direkt.

Dryckestips!

Det finns en anledning till att ”pizza och öl” är ett begrepp … Så välj en öl alltså! De två stora öljättarna i Italien heter Peroni och Birra Moretti.

Till bords med systrarna Eisenman.

Till bords med systrarna Eisenman.

Receptet är hämtat från boken Till bords med systrarna Eisenman av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Läs gärna mer om boken här!

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar