En kulinarisk resa i New England

hummer

Jag har precis haft förmånen att resa runt i New England, USA, under några underbara höstdagar i oktober. Så här års är färgprakten fantastisk med alla träd som växlar från gult och orange till rött.

Redan när vi landade i Boston så fick vi vår första naturupplevelse med en av de mest fantastiska solnedgångar jag sett. Himlen var så röd så att det såg ut som om flygplansvingarna glödde. Tyvärr var det den enda kvällen vi såg detta fyrverkeri av färger, men man kan ju inte få allt!

Om man som jag är löjligt förtjust i skaldjur i alla dess former så vad är då bättre än att ta sig till New England på hösten? Redan första middagen bjöd på ostron till förrätt – fyra olika sorter som alla var lyriskt goda. Därefter åt jag en annan favorit – crab cake. Man ska väl egentligen åka till Maryland för att få sig en perfekt crab cake, men den jag åt gick inte heller av för hackor.

varmkorvbostonstyle

Lobster roll – varm korv som den serveras i Boston!

Annars är det kanske hummern de är mest kända för här uppe i norr. Och av en händelse så är hösten den absoluta högsäsongen för hummer. Detta hindrade inte att jag blev väldigt förvånad då jag min första lunch på ett litet hak såg att de hade ”lobster roll” dvs hummerkött i korvbröd! Visst låter det helknäppt, men så gott!

Eftersom tillgången på hummer är så god på hösten så serverades det hummer överallt och på alla tänkbara och otänkbara sätt. Vi åt bland annat hummersoppa, pasta med hummer och pilgrimsmusslor, lobster stew – en gryta med hummer och fisk och hummersallad med avokado. Surf & turf hittar man på många ställen i USA. Då serveras oxfilén tillsammans med en hummerstjärt, en väldigt god smakkombination.

hummerpasta  lobsterstew

hummerclubsandwich

Club sandwich a la New England

Club sandwich är normalt sett en dubbelsandwich som serveras med kyckling, bacon, tomat, sallad och majonnäs. Här var naturligtvis kycklingen utbytt mot hummer!

Man behöver inte alltid göra saker och ting så komplicerade. Gör som de gärna gör i USA – servera den kokta hummern varm med en skål smält smör till. Doppa sedan hummerköttet i smöret när du äter. Det är lika gott som det är nyttigt!

surf&turf

Surf & turf

 

En av anledningar till att tillgången på hummer är så god här är att de i New England reglerar fisket noga. Hummerhonor med rom får absolut inte tas upp. Och som på de flesta andra ställen så måste hummern ha uppnått en viss storlek för att vara laglig att fiska. Men till skillnad från nästan alla andra platser i världen så har man här även förbud att fiska humrar som överstiger viss storlek. Detta för att de äldre och större honorna tydligen producerar en betydligt större mängd rom och därmed i förlängningen fler humrar. Kanske något att tänka på här i Sverige?

Måste bara slutligen berätta om det konstigaste vi åt i hummerväg. Det var nog en av de få desserterna jag åt på hela resan – hummerglass. Jo, den var sött, och med en markant smak av hummer. Var den god? Jag vet inte riktigt, jag kan inte bestämma mig. Hur som helst så var den spännande om än inte det jag matmässigt kommer att sakna mest från New England!

hummeravocado

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera