En doft av champagne

3D_doft

Foto: Pål Allan

Alla älskar vi väl champagne? En som kanske gör det lite mer än vi andra är Richard Juhlin. Han gör det så till den milda grad att han har smakat och betygsatt 8000 sorters champagne. Ja, du läste rätt, 8000 sorters champagne! Men så anses han också vara världens främste champagnekonnosör.

Detta enorma arbete har inte helt oväntat resulterat i en bok – En doft av champagne (Bonnier fakta, 2013).

Boken är mycket trevligt skriven. Richard Juhlin har inte bara ett fotografiskt doftminne utan också en förmåga att omsätta sina upplevelser i ord. Detta gör det direkt underhållande att läsa boken. Och det även om man inte är lika fast i champagneträsket som Richard Juhlin är.

Det här med att Richard Juhlin har ett fotografiskt doftminne bevisade han inte minst vid en provning som arrangerades av tidskiften Spectacle du Monde, där han hade rätt på 43 av de 50 sorters champagne som provades. Jämförelsevis kan nämnas att den person som kom på 2:a plats (sommeliervärdlsmästarren Philippe Faure-Brac) hade rätt på 4 champagner!

champagneflaska

Utöver resultatet av provningen av de 8000 champagnerna så får vi en genomgång av de olika druvsorter som används vid tillverkning av champagne samt vilka de olika distrikten och dess leverantörer av denna ädla dryck är. Vidare går det att läsa om hur tillverkningsprocessen går till, i vilket sorts glas man helst ska njuta champagne och hur man bäst öppnar flaskan. Ja, den mesta man kan vilja veta om champagne hittar man här!

Sedan måste man nog vara lite nördig, och dessvärre sannolikt väldigt rik om man till fullo ska uppskatta att få alla dessa champagner betygssatta. Får jag möjlighet att dricka en handfull av alla dessa sorters champagne så är jag glad! Jag kanske ska utgå från hans lista med 100 champagner du bör dricka innan du dör!

champdruva

Champflaskor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag såg ett utdrag från en intervju där Richard Juhlin fick frågan om det verkligen är skillnad mellan champagne och andra mousserande viner, han inledde sitt svar skämtsamt så här: Jag tyckte du svor! Eller som han skriver i En doft av champagne: Livet är alldeles för kort för att dricka spansk cava! Med andra ord kan du inte få ett värdigt mousserande vin i andra jordmåner än den som finns i champagnedistriktet, allt enligt Richard Juhlin.

En doft av champagne är en vacker bok som är väldigt underhållande även om man inte har champagne som sitt specialintresse. Med Richard Juhlins förmåga att på ett väldigt trevligt och inspirerande sätt skriva om champagne så kan jag inte annat än se fram emot hans nästa projekt – champagne och mat.

Richard-Juhlin

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera