Drömmen om livet på landet

Lisa Lemke

Foto: Magnus Carlsson

Att kunna laga maten på grönsaker som man själv odlat, med ägg från höns på gården eller på lamm som du själv fött upp är en dröm för många. För visst är det något speciellt med att vara mer eller mindre självhushållande? Att veta var maten du stoppar i dig kommer ifrån.

Lisa Lemke är en välkänd matkreatör, matstylist, tv-kock och kokboksförfattare. Just nu är hon aktuell med en ny kokbok, Lisa på landet – maten & livet på gamla prästgården (Bonnier Fakta, 2015). Det är berättelsen om hur hon och hennes man förverkligade en dröm och köpte en gammal prästgård, skaffade djur på gården och startade en helgpizzeria. Bara så där.

I boken beskriver hon på ett skönt och osentimentalt sätt hur de föder upp och tar hand om sina djur för att sedan slakta dem. Ett naturligt förhållningssätt som inte är så vanligt idag när vi lever så långt ifrån djuren som vi äter. ”Jag önskar att jag kunde namnet på alla de djur jag väljer att äta… Kunna gå genom ladugårdar och känna mig stolt över mitt val, kunna klia kalven på ryggen och veta att just det här djuret haft ett gott liv”, säger Lisa. Lisa på landet tar utgångspunkt i det som finns runt gården. Hon berättar till exempel hur du bygger ett hönshus och allt du ska tänka på och ger recept på ljuvliga äggrätter. Hon delar frikostigt med sig av alla sina knep och tips för att laga den bästa pizzan. Denna energiska kvinna har nämligen startat en otroligt populär pizzeria hemma på gården. Folk vallfärdas för att sitta trångt och mumsa familjens goda pizzor på Prostens pizza.

Lisa på landet omslagDet här är en personlig kokbok som ger, förutom härliga recept, en inblick i ett hektiskt liv med renovering, matlagning, odling, tv-inspelningar, familjeliv, djur och en pizzarestaurang.

Lisa Lemke skriver alltid inspirerande kokböcker och här får även veta hur du gör den godaste bbq-såsen, nackar en höna, gör eget bacon, hemgjort smör eller egen ricotta.

Lisa har även gett ut boken Allt i en gryta. Läs mer om den här!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera