Det ska vara klassisk julgröt!

En riktigt klassisk julgröt. Foto: Bruno Ehrs.

En riktigt klassisk julgröt. Foto: Bruno Ehrs.

Klassisk julgröt

Gröt kokt av mjölk och risgryn började ersätta korngrynsgröt och råggröt på finare fester under 1700-talet hos allmogen, julen var ett sådant tillfälle. ”Klassisk julgröt” äts numer året om. Kanel och socker hör julen till men prova med färska bär eller jordgubbssylt så får julgröten en annan karaktär.

Ger i liter gröt

1 1⁄2 dl rundkornigt ris
3 dl vatten
1⁄2 msk smör eller margarin
1⁄2 tsk salt
6–7 dl mjölk (3 %)

Blanda ris, vatten, smör eller margarin och salt i en tjockbottnad kastrull (non-stick) som rymmer minst 1 1⁄2 liter. Koka upp under omrörning, sänk värmen och sjud i 10 minuter. Rör om då och då. tillsätt mjölken och koka upp under noggrann omrörning och låt koka cirka 5 minuter.

Koka klart, alternativ I: Sänk värmen på plattan. Lägg på lock. Låt gröten sjuda klart på plattan, cirka 30 minuter. Rör om noggrant under tiden.

Koka klart, alternativ II: Stäng av värmen på plattan. Lägg på lock och låt gröten efterkoka cirka 45 minuter. Koka upp gröten igen. Späd med mer mjölk om gröten är för tjock. är gröten för lös? Koka under noggrann omrörning till lagom konsistens.

Servera med kanel, socker och mjölk.

Tips!

Strö först kanel på gröten och sedan socker på kanelen så att kanelen inte flyter omkring i mjölken.

En bok full av frukostinspiration.

En bok full av frukostinspiration.

Receptet på klassisk julgröt kommer från Viola Adamssons bok Gröt & Müsli (Massolit förlag, 2014). Läs mer om boken i Stärkande frukost.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera