Den godaste äppelkakan?

glutenfritt1Många aspirerar nog på att göra den godaste äppelkakan. Här är ett bidrag: äppelkaka med lönnsirap och ingefära. Det positiva med detta recept är att det är helt glutenfritt. En äppelkaka för alla alltså!

Receptet kommer från Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarssons kokbok  Laga glutenfritt. Pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker (Bokförlaget Semic, 2016). Läs mer om boken här på Smak för mat.

Hjälp, detta är nog den godaste äppelkaka som finns! Efter bjudningen kommer alla att vilja ha receptet. Men det ska utfärdas en varning: Som dessert räcker en mycket liten bit. Kakan passar också utmärkt till lyxigt fika.

Äppelkaka med lönnsirap och ingefära

CA 12 BITAR

30 g smör
3 äpplen, skalade och tärnade
70 g ljust muscovadosocker
200 g mandelmjöl
200 g hela mandlar
2 tsk mald kardemumma
2 tsk bakpulver
4 ägg
1 1⁄2 dl lönnsirap

Topping

50 g smör
2 1⁄2 msk rårörsocker
2 äpplen, tunt skivade
50 g mandlar, grovhackade

Värm ugnen till 180 grader. Smörj en kakform som är 26 cm i diameter.

Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt äppeltärningar och socker. Låt puttra under omrörning tills äpplena är mjuka och börjar få färg. Det tar 5–10 minuter. Ta bort stekpannan från värmen och låt svalna. Mixa mandelmjöl, hela mandlar, kardemumma och bakpulver i en matbe- redare tills mandeln är grovt hackad. Ställ åt sidan. Vispa samman ägg och lönnsirap till en fluffig smet. Vik ner mandelblandningen och de tillagade äpplena i smeten. Häll smeten i kakformen.

Smält smöret till toppingen och rör ner rårörsockret. Låt även det smälta. Vänd ner äppelskivorna i smör- blandningen. Fördela äppelskivorna på toppen av kakan och strö över hackade mandlar. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 60–75 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.

Äppelkaka med lönnsirap och ingefära. Foto: Eva Hildén Smith

Äppelkaka med lönnsirap och ingefära. Foto: Eva Hildén Smith

Print Friendly

, , , , , ,

2 Responses to Den godaste äppelkakan?

  1. Petra 29 oktober, 2016 at 09:19 #

    Hej! Gjorde denna idag till ett födelsedagskalas och misslyckades totalt… kakan blev torr som fnöske. Synd! Vågade inte ha i ingefära heller, för det stod inte med i receptet, men den heter ju äppelkaka med lönnsirap och ingefära???

    • Cecilia Azelius 9 november, 2016 at 11:37 #

      Hej Petra
      Vad tråkigt att höra att din äppelkaka blev torr och tråkig. Receptet är som sagt hämtat från boken Laga glutenfritt. Jag har läst receptet flera gånger nu och du har helt rätt, det står inget om ingefära i deras recept men väl i titeln. Jag är lika förvånad som du!

Lämna ett svar till Petra Click here to cancel reply.