Crab Cakes från My Fryday

myfryday1Sedan jag var i USA första gången har jag älskat Crab Cakes. Därför blev jag extra glad när jag hittade detta recept i Ylva Porklevs bok My Fryday, (Massolit förlag, 2015).

Eftersom det är svårt att hitta bra färdigrensad krabba till ett rimligt pris i Sverige så föreslår jag att man köper hel krabba och rensar den själv. Det är lite krångligt men väl värt besväret.

CRAB CAKES
2 portioner
2 potatisar, fasta
3 vitlöksklyftor
krabbkött från en 1-kiloskrabba
2 tsk dijonsenap
2 msk majonnäs
1⁄2–1 tsk shichimi togarashi (japansk kryddblandning)
eller 1 tsk chilipulver
1⁄2 dl färsk grovhackad koriander
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar
ev. 1 msk potatismjöl

panering:

1 1⁄2 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl panko (asiatiskt grovrivet ströbröd, finns i asiatiska hyllan i matbutiker eller i asiatiska mataffärer) eller ströbröd
olja till fritering

Servera med: lime och gochujang- eller citronmajonnäs.

Gör så här: Skala potatisarna och dela varje potatis i fyra bitar.

Koka bitarna mjuka tillsammans med skalade hela vitlöksklyftor i cirka 15 minuter. Mosa sedan allt i en stor skål och låt svalna.

Rensa krabban och mosa krabbköttet i en annan skål. Rör ner senap, majonnäs, shichimi togarashi eller chilipulver, koriander, salt och peppar i potatisblandningen. Blanda sedan ner krabbköttet. Tillsätt potatismjöl om blandningen känns lös.

Ställ upp tre djupa tallrikar. Häll upp mjöl i den första. Vispa upp ägget i den andra och häll upp panko eller ströbröd i den tredje.

Forma smeten till runda kakor och vänd dem i mjöl, doppa dem därefter i ägg och vänd dem sedan i panko eller ströbröd. Lägg kakorna på ett fat och ställ in dem i kylen i cirka 30 minuter.

Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 180 grader. Fritera krabbkakorna i omgångar i några minuter tills de blir gyllene. Låt dem rinna av på galler med tidningspapper under.

Servera med limeklyftor och majonnäs.

Crab Cakes. Foto: Stefan Wettainen

Crab Cakes. Foto: Stefan Wettainen

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera