Coq au vin blanc – perfekt en fredag!

Om jag säger coq au vin så tror jag nog att det stora flertalet tänker på kyckling som tillagas i rödvin. Men i detta frestande recept använder vi oss av vitt vin i stället för rött. Ett kul sätt att variera rätten på som också är väldigt, väldigt gott. Även den rostade vitlökspurén som serveras till känns nyskapande.

coq-au-vinINGREDIENSER TILL 4 PERSONER

2 majskycklingfiléer med skinn (à 350 g)
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
100 g rökt fläsk
250 g schalottenlök
150 g små champinjoner
3 dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk japansk soja
2 tsk Maizena majsstärkelse

VITKÅLSPURÉ
1 kilo vitkål
4 potatisar (ca 350 g)
2 dl creme fraiche
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar

FRITERAD TIMJAN
1 kruka timjan
ca 2 dl rapsolja

TILLBEHÖR
blandade salladssorter, t ex mâchesallad, rosésallad och rödbetsskott

GÖR SÅ HÄR:

1. PURÉ: Sätt ugnen på 250º. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills potatis och kål är mjuka och har fått fin färg, ca 35 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.

2. Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat.

3. Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg.

4. Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 minuter, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.

5. TIMJAN: Skär av timjankvistarna. Hetta upp oljan i en kastrull till 180º. Fritera timjanen hastigt tills den ä krispig.

6. Mixa kål och potatis slätt med mixerstav. Tillsätt creme fraichen och mixa ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

7. Toppa kycklingen med friterad timjan. Servera med vitkålspuré och sallad.

fredagsgourmetReceptet är hämtat från den nya upplagan av Fredagsgourmet, (Norstedts, 2014) där inga måltider tar mer än 1 timme att tillaga. Det stämmer även mycket riktigt med detta recept, beräknad tillagningstid är 45 minuter.

 

 

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera