Citrongul prinsessa med lemoncurd

Lemoncurdtarta

En ljuvlig prinsesstårta med lemoncurd som kommer att slå de flesta med häpnad. Citrongul prinsessa med lemoncurd är väl värd allt pyssel!

10-12 bitar

Kusin saras tårtbotten

175 g rumstempererat smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl kokhett vatten
2 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 dl potatismjöl
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Snabb vaniljkräm

3 dl mjölk (alt. hälften mjölk, hälften grädde)
2–3 msk strösocker
1 nypa salt
2 äggulor
1 1⁄2–2 msk Maizena majsstärkelse
2–3 tsk vaniljsocker eller 1 vaniljstång 

Lemoncurd

1–2 citroner (saft och skal)
1 1⁄2 dl socker
50 g smör
1 msk Maizena majsstärkelse 3 ägg

Marsipanlock

300 g mandel
8 st bittermandlar
1 1⁄2 dl vatten
50 g smör
karamell- eller pastafärg eller bärsaft (håll koll på totala vätskemängden)
1 1⁄2 dl vetemjöl
ca 700 g florsocker
Maizena majsstärkelse
lite gul karamellfärg
ev. neutral olja till fodring

Yoghurtkräm

2 dl turkisk yoghurt, 10 %
3 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl grädde

Botten

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform, ca 24–25 cm.
2. Vispa smör och socker i en bunke. Vispa i ett ägg i taget. Häll i det heta vattnet och rör snabbt ihop till en jämn smet.
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Häll upp i formen.
4. Grädda i ca 35–40 minuter. Känn med sticka att den är klar. Låt stå i några minuter innan den stjälps upp. Plasta in eller täck väl med en bakduk så att bottnen inte torkar. Skär i tre delar när den kallnat.

Lemon curd

Om du vill garnera tårtan med citronskal, tvätta och torka citronerna och skär fina bitar med en potatisskalare. Lägg kallt i en fuktig pappershandduk tills du ska montera tårtan.
Pressa saft och riv skal från citronerna. Spara lite citronsaft att röra ut Maizenan i. Sjud resterande citronsaft, skal, socker och smör i ca 5–7 minuter. Sila av skalet. Rör ner Maizenan. Vispa ägg och rör ner. Låt blandningen sjuda tills den har tjocknat, men låt det inte koka. Ta av och häll över i en skål och låt den svalna.

Yoghurtkräm

Blanda yoghurt, florsocker och vaniljsocker. Vispa grädde hårt och vänd ner i yoghurten.

Vaniljkräm

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Vispa och låt sjuda men inte koka tills krämen är tjock och len i konsistens och smak. Låt svalna.

Marsipanlock

1. Skålla och mal eller mixa mandeln till ett fint mjöl. Torka i ugnen på 75 grader om mandlarna är blöta.
2. Koka upp vatten, smör och eventuell färg. Vispa i vetemjöl och rör om tills degen släpper kanterna. Låt svalna något. Rör ihop med mandelmjöl och florsocker i en stor bunke. Tillsätt eventuellt mer färg, florsocker eller Maizena. När du är nöjd, lägg marsipanen i en plastpåse så att den inte torkar. Förvara kallt.

Montering

För att få en jämn och fin form på tårtan börjar man med att lägga marsipanen i botten av en skål för att till slut avsluta med bottnen. Tårtbottnen behöver förstås någorlunda passa formen den ska byggas i. Klä insidan av skålen med marsipanlocket och ett lager plastfilm närmast skålen.
1. Lägg en botten ovanpå marsipanen. Lägg därefter på ett lager yoghurtkräm. Täck krämen med nästa botten. Bred ett lager vaniljkräm på den andra bottenskivan. Stryk ett ordentligt lager lemoncurd på den sista bottnen och lägg den med curdsidan mot vaniljkrämen. Skär kanterna jämna på marsipanen och vik in överflödet under tårtan.
2. Placera tårtfatet över skålen. Vänd försiktigt tårtan rätt. Lyft på bunken och dra försiktigt bort plastfilmen. Om ytan känns klibbig, stryk med lätt hand lite Maizena över. Garnera med citronskal och pudra tårtan med florsocker precis innan servering.

PrinsesstårtoromslagReceptet kommer från Prinsesstårtor & annat kalasenkelt att baka av Emelie Hallbäck (2013, Bokförlaget Semic). Läs gärna mer om boken i Prinsessan över alla tårtor.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera