Citronen gör susen: citronmarängpaj

Foto: Tomas Södergren

Foto: Tomas Södergren

Citronmarängpaj är en riktigt härlig klassiker. Åh, vilka ljuva ungdomsminnen som väcks till liv! Citronmarängpaj var ett stående inslag på studenttidens middagar. Den här pajen ska göras en dag innan den ska ätas. Grunden är en enkel citronpaj, som är väldigt god även utan marängtäcke.

10-12 bitar

4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
175 g rumsvarmt smör

Fyllning:
2 citroner
4 ägg
1 ¼ dl socker
1 ½ dl vispgrädde

Marängtäcke:
5 äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på ca 175 grader.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner det rumsvarma smöret. Tryck ut smeten i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Riv skalet på citronerna och pressa ur saften. Blanda ägg, socker, grädde, citronsaft och citronskal och häll i pajskalet.
Grädda ca 40 minuter i mitten av ugnen och låt sedan svalna.
Höj temperaturen på ugnen till 250 grader.
Vispa äggvitorna hårt och blankt tillsammans med sockret, ta en deciliter i taget (det tar lååång tid).
Klicka marängen över pajen.
Ställ in i ugnen i 2 minuter, bara så att topparna blir gyllenbruna.
Låt pajen stå svalt till dagen därpå.

BakatomslagReceptet kommer från boken Bakat från slottsträdgården Ulriksdal – tårtor, kakor och desserter av Katarina Nordgren (Bokförlaget Semic, 2015).

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera