Chorizoburgare med paprikamajonnäs & picklad rödlök

Vilken burgare! Foto: Ulrika Ekblom

Vilken burgare! Foto: Ulrika Ekblom

Chorizoburgare med paprikamajonnäs och picklad rödlök är precis så gott som det låter!

Tillagningstid ca 1 1/2 timme
Ca 8 portioner

200 g färsk chorizo
1 kg högrevsfärs
1⁄2 gul lök
salt och svartpeppar
8 skivor manchegoost
8 hamburgerbröd

Picklad rödlök och jalapeño

1 rödlök
3 jalapeño
1 1⁄2 dl vatten
1 dl strösocker
1⁄2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl pressad limesaft

Paprikamajonnäs

2 rostade röda paprikor
2 dl majonnäs
salt och svartpeppar

Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen i cirka 25 minuter tills de blir brunsvarta. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt svalna i 20 minuter och dra sedan försiktigt av skalet. Mixa paprikan i matberedare eller med stavmixer.

Skala och skiva rödlöken. Kärna ur och skiva jalapeñon. Koka upp vatten, socker och ättiksprit. Låt sjuda i någon minut och sedan svalna. Tillsätt limesaft. Blanda rödlök och jalapeño i en burk och häll på lagen. Låt stå i kylen i ett par timmar, helst över natten.

Finhacka paprikorna och rör ihop hacket med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.

Skala och finhacka eller riv löken till burgarna. Skär ett snitt i chorizon och ta ur köttet. Finhacka det och rör försiktigt ihop det med lök och köttfärs så att de precis blandas. Forma färsen till biffar. Salta och peppra.

Grilla burgarna i några minuter på varje sida tills de får fin grillyta och är genomstekta. Lägg på en skiva ost i sista stund så att den precis hinner börja smälta.

Servera burgarna i nybakat bröd med picklad rödlök och jalapeño och paprikamajonnäs.

Dryckestips! Här passar en kraftig öl, till exempel en fruktig american pale ale.

Till bords med systrarna Eisenman.

Till bords med systrarna Eisenman.

Receptet är hämtat från boken Till bords med systrarna Eisenman av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Läs gärna mer om boken här!

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera