Chokladfondant med apelsincurd & kanderade pistagenötter

Foto: Stefan Edetoft

Foto: Stefan Edetoft

Chokladfondant är en perfekt avslutning på en utsökt nyårsmiddag – den är som sammet för själen. Det här är ett recept som fungerar utmärkt att förbereda. Gör curden, nötterna och fondantsmeten kvällen före. Häll upp smeten i formar och förvara i kylen. Grädda fondanten strax före servering!

30min

4 portioner

75 g mörk choklad 50 g smör
2 ägg
2 1⁄2 msk strösocker

Apelsincurd

2 apelsiner, pressad saft och rivet skal
4 äggulor
2 dl strösocker
75 g smör

Kanderade pistagenötter

1 dl strösocker
2 tsk honung
1 msk vatten
1 dl pistagenötter
1 tsk flingsalt
1 msk florsocker till pudring
ev. hallon till garnering

Börja med att göra apelsincurden genom att sjuda apelsinsaft, äggulor och socker tills det tjocknar. Dra kastrullen från värmen och tillsätt apelsinskal och smör. Låt svalna och ställ in i kylskåpet.

Bered de kanderade pistagenötterna genom att koka upp socker, honung och vatten och låt sjuda till sirapskonsistens. Tillsätt nötterna och rör försiktigt så att karamellen sprids över hela nötterna. Häll upp på ett fat med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt svalna och hacka grovt.

Värm ugnen till 175 grader, varmluftseffekt.

Hacka chokladen till fondanten. Smält smöret och rör i chokladen.

Tillsätt ägg och strösocker och rör till en slät kräm.

Smöra fyra cocotteformar och fyll upp till två tredjedelar med chokladkräm. Grädda i ugnen i 8–10 minuter beroende på formarnas storlek. Fondanterna är klara när de har fått en hinna på ytan och fortfarande är dallriga i mitten.

Stjälp upp fondanterna på tallrikar eller servera dem i formarna. Ringla över lite apelsincurd, strö på pistagenötter, pudra över florsocker och garnera eventuellt med några hallon. Servera direkt!

 

Vintips!

2005 Banyuls Grand Cru (nr 74405), Languedoc-Roussillon, Frankrike, cirka 167 kronor.

omslag-52Vill du ha mer inspiration för årets alla helger rekommenderar jag varmt kokboken 52 helger av Louise Johansson. Läs gärna mer om boken i Något att längta efter – 52 helger.

Print Friendly

, , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera