Chokladbriochebullar

Foto: Linda Lomelino

Foto: Linda Lomelino

De här bullarna får sitt lite speciella strimmiga utseende genom att degen kavlas och viks ungefär som en smördeg innan den bakas ut. Receptet är komponerat av Linda Lomelino som bl a driver matbloggen Call me Cupcake. Förutom att göra underbara bakverk så är hon fantastiskt duktig på att ta vackra och inspirerande bilder av det hon bakat!

12 bullar

Briochedeg

20 g färsk jäst
2 1⁄2 dl mjölk
2 ägg
1 dl strösocker
10 dl vetemjöl
1⁄2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör

Chokladfyllning

100 g mörk choklad (70 %)
1 1⁄4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 äggvitor
1 1⁄2 dl mjölk
en nypa salt
50 g smör

Briochedeg

1. Smula jästen i en stor bunke.
2. Värm mjölken till 37° (fingervarmt) i en kastrull, häll över jästen och rör om tills den lösts upp.
3. Tillsätt ägg och socker och rör om.
4. Tillsätt mjöl, salt och smör och arbeta till en smidig deg.
5. Låt degen jäsa i en skål under bakhandduk i ungefär 2 timmar, tills degen är dubbelt så stor.

Chokladfyllning

1. Hacka chokladen fint.
2. Blanda socker, mjöl, kakao och äggvitor i en skål.
3. Värm mjölken till kokpunkten och häll den i en tunn stråle över kakaoblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och rör tills blandningen tjocknar.
3. Tillsätt salt, smör och den hackade chokladen och rör om tills det smält.
4. Häll upp blandningen i en skål och låt svalna helt. Bred ut fyllningen på två bitar plastfolie till två rektanglar, cirka 20 x 15 cm. Lägg plastfolie ovanpå och lägg in i frysen tills fyllningen är helt fast.

Baka ut och grädda

1. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den så att den blir slät och smidig. Dela degen i två delar.
2. Kavla ut ena deghalvan till en rektangel, cirka 30 x 21 cm. Placera den frysta fyllningen på mitten av degrektangeln och vik degen över fyllningen så att kanterna möts i mitten. Nyp ihop alla kanter och kavla ut degen igen på längden. Vik in kanterna och vik ihop degen till ett paket. Upprepa proceduren med den andra halvan av degen.
3. Slå in de vikta degarna i plastfolie och låt vila i 20–30 minuter i kylen.
4. Smörj håligheterna i en muffinsplåt avsedd för 12 muffins.
5. Ta ut den ena deghalvan och upprepa utkavling och vikning en gång till. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 20 x 30 cm. Rulla ihop till en lång rulle från långsidan. Skär 5 cm stora bitar och lägg i muffinsplåten. upprepa proceduren med den andra deghalvan, täck med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.
6. Värm ugnen till 175° och grädda bullarna i 15–20 minuter.

Sweet foodReceptet kommer från boken Sweet food & photography av Linda Lomelino (Bonnier Fakta, 2014). Läs gärna mer om henne och boken i Tårtornas drottning?

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera