Chilispjäll i lergryta

hela helgen3DHar du en gammal lergryta stående i skåpen? Ta fram den och laga denna goda rätt, chilispjäll med chutney-coleslaw. När man lagar mat i lergryta så tar det i och för sig ganska lång tid, men mesta tiden är grytan i ugnen. Med andra ord krävs det lite framförhållning. Sedan kan man göra något annat under tiden som grytan blir klar och underbara dofter sprider sig i köket.

Detta recept kommer från Håkan Larssons kokbok Hela helgen Med mat och dryck (Bonnier fakta, 2015). Läs mer om boken här.

4 PERSONER

1 kilo tjockskuret revbensspjäll
2 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
600-700 g fast potatis

SÅS:
1 tsk mald svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk svensk senap
1 vitlöksklyfta
1 msk chilisås av ketchuptyp, t ex Heinz
½ dl tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk worcestershiresås

COLESLAW:
300-400 g färsk vitkål
2 morötter
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
2 krm salt
ett varv på vitpepparkvarnen
3-4 msk mangochutney

SERVERING
ev finklippt persilja

1. Lägg lergrytan i kallt vatten minst en halvtimme. Dela köttet i bitar. Blanda köttet med citronsaft och salt och lägg i grytan.
2. Sås: Blanda svartpeppar, rapsolja, senap, pressad vitlök, chilisås, tomatpuré, vatten och worcestershiresås. Häll såsen över köttet. Lägg locket på grytan och ställ den i kall ugn. Sätt ugnen på 200° och låt stå i 45 minuter. Skal och dela potatisen i bitar, lägg den i grytan och låt stå i ytterligare 45 minuter.
3. Coleslaw: Finstrimla kålen med osthyvel eller mandolin, ju finare desto bättre. Borsta och strimla morötterna fint. Rör ihop majonnäs, gräddfil, salt och peppar. Blanda ner mangochutneyn och smaka av så att du tycker smaken och styrkan är lagom. Vänd ner kål och morot och låt stå kallt minst en timme.
4. Servera köttet med sås, potatis och coleslaw. Klipp eventuellt lite persilja över.

Foto: Håkan Larsson

Foto: Håkan Larsson

 

Håkan Larsson tipsar:

ANNAN COLESLAW
Coleslaw är i ropet, och inte undra på det. Så lättgjort, så nyttigt, så gott. Här ger mangochutney extra smak – prova också att smaksätta med chilisås, grov senap eller strimlad grillad paprika.

I GLASET
Till den här rustika, generösa maten längtar jag efter riktigt traditionellt, befriande omodernt vin från södra Italien. 2727 Cappello di Prete, cirka 80 kr, är kryddigt och solbränt, moget och strävt – en strävhet som mjuknar och blir harmoniskt i sällskap med maten.

MATLAGARMUSIK
The Moody Blues: A Question of Balance
Bejaka dina nostalgiska sidor medan lergrytan puttrar i ugnen, och njut av mellotronens magiska, småfalska klanger i Moody Blues mästerverk från 1970. Vilka substanser som format melodierna kan vi lämna därhän, men de fungerar med ett glas vin även nästan 50 år senare.

Foto: Håkan Larsson

Foto: Håkan Larsson

Är du intresserad av fler recept från Håkan Larssons bok Hela helgen Med mat och vin så hittar du här ett fantastiskt recept på en choklad- och hasselnötscheesecake.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera