Chili på högrev och kallrökt fläsk

Foto: Daniel Karlsson

Foto: Daniel Karlsson

Högrevschili för mörka dagar

Ett härligt långkok på tacksam högrev. Den här typen av köttgryta är suverän då den passar lika bra som festrätt såväl som vardagsmat. Receptet är för 4 personer men dubblera gärna det och frys in så har du perfekt lunchmat för veckan. Tänk på att välja högrev och kallrökt fläsk av hög kvalitet och låt grytan få sina timmar på spisen (laga den gärna dagen innan) så blir den ännu godare.

1 kg högrev
2 gula lökar
1 1/2 chilifrukt (t ex spansk peppar och jalapeño)
5 vitlöksklyftor
1 paket kallrökt fläsk (ca 140 g)
1 burk krossade tomater
1 1/2 msk tomatpuré
2 msk chilipulver
1/2 msk spiskummin
rapsolja
1/4 dl oxfond
5 dl ljust öl
1 dl vitt vin
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk malen koriander
salt och svartpeppar

Till servering

Crème fraiche eller gräddfil
Bladpersilja

  1. Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Putsa och skär nötköttet i ca 2 cm stora bitar. Strimla det kallrökta fläsket och chilifrukterna.
  2. Hetta upp en stor gryta med rapsolja och bryn köttet i omgångar. Lägger du i för mycket kött så kokar det istället för att stekas. Ta upp köttet och lägg det åt sidan.
  3. Stek lök och vitlök tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilifrukt och kryddor.
  4. Häll i öl, vin, fond och lägg i köttet. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
  5. Koka upp chilin och låt den småkoka under lock i 3-4 timmar eller tills köttet är riktigt mört och vätskan kokat samman. Rör då och då så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Vid serveringen toppa med en rejäl klick crème fraiche och hackad bladpersilja.
Print Friendly

, , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera