Cheesecake à la it mylk

I butiken it mylk i Frankrike gör de sin glass eller andra läckerheter som cheesecake på yoghurt naturell eller smaksatt yoghurt utan fett. Glassen garneras sedan med olika toppingar: färska frukter och bär, kolakross, minimacaroner, frukt- och bärkompotter, crumble, granola… I boken Frozen Yoghurt (Pagina förlag, 2014) har de delat med sig av sina recept, läs gärna Hanna Azelius recension av boken.

Cheesecake à la it mylk

Frozen 13712 bitar
filtrering 1 natt
tillagningstid 1 timme 45 minuter
tid för vila 2 timmar
tid i kylskåp 6 timmar + 20 minuter

kakbotten
65 g havrekli
35 g maizenamjöl
1 struken tsk bakpulver
8 tsk strösocker
1 vaniljstång
120 g kvarg, fettsnål (t ex kesella)

fyllning
2 kg naturell yoghurt 0 %
1 kg kvarg, fettsnål (t ex kesella)
200 g agavesirap
5 ägg
1 vaniljstång
3 dl citronsaft

passionsfruktgelé
4 passionsfrukter
3 dl silad apelsinjuice
75 g agavesirap
4 g agar-agar*

redskap
springform (form med löstagbar kant), 24 cm i diameter och 6,5 cm hög

FILTRERING ÖVER NATTEN
Häll 1 kg kvarg och 2 kg yoghurt i en diskhandduk som placerats över ett durkslag och låt det stå och rinna av under natten. det ska bara återstå en fast ostmassa.

KAKBOTTEN
Blanda havrekli, maizenamjöl, bakpulver, strösocker och vaniljfrön. Tillsätt kvargen och blanda alltsammans till en boll och låt den vila i kylskåp i 15 minuter. Värm ugnen till 175°. Lägg en rundel av bakplåtspapper i formens botten. Lägg kakdegen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den till en rundel. När den har samma storlek som formens botten tar du bort det övre bakplåtspappret och vänder ner rundeln i formen. Ta bort även det andra bakplåtspappret och skär bort överflödig deg – den ska inte sträcka sig upp på kanten av formen. Grädda i 15 minuter.

FYLLNING
Rör om i den avrunna kvargen och yoghurten. Tillsätt agavesirap och rör om. Blanda sedan ner äggen, ett åt gången, under kraftig vispning. Tillsätt vaniljfrön och citronsaft. Ta ut formen ur ugnen och minska temperaturen till 155°. Häll fyllningen över kakbotten och grädda i 60 minuter. Slå av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå och svalna i ugnen med ugnsluckan stängd. Täck sedan med plastfilm och låt den stå i kylskåp över natten.

frozenyoghurtPASSIONSFRUKTGELÉ
Låt apelsinjuice, agavesirap och agar-agar koka upp i en kastrull under konstant omrörning. Skär passionsfrukterna mitt itu och skrapa ur fruktköttet. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt fruktköttet och rör om. Häll gelén över cheesecaken och låt den sedan stå i kylskåp i 20 minuter. Ta ut den ur formen och servera den väl kyld.

TIPS PÅ VARIATION FRÅN KÖKSMÄSTAREN MARCEL
Pröva att variera smaken på gelén. Jordgubbssmak med hjälp av 500 g jordgubbssås och 4 g agar-ágar, eller citronsmak med hjälp av 500 g lemoncurd och 4 g agar-agar.

* Agar-agar är ett geléämne som utvinns ur vissa rödalger. Det används för att ge en fast, geleaktig konsistens, på samma sätt som gelatin.

Frozen 53Är du intresserad av att göra frozen yoghurt som de gör på it mylk, prova detta recept på Frozen yoghurt med kolasmak och churros .

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera