Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris & hasselnötter

Kocken Louise Johansson bjuder på en riktig festförrätt! Foto: Stefan Edetoft

Kocken Louise Johansson bjuder på en riktig festförrätt! Foto: Stefan Edetoft

Carpaccio med prästostkräm, knaperstekt kapris och hasselnötter är en lätt-som-en-plätt-förrätt som verkligen imponerar.

Tillagning 25 min + ca 1 dygn i frysen

4 PORT

300 g oxfilé, hel bit
1 dl hasselnötter
3⁄4 dl kapris
3 msk smör till stekning
30 g blandad sallad (t. ex. rucola, maché och röd mangold)
1 tsk pressad citronsaft + 1⁄2 citron, rivet skal till garnering
2 tsk olivolja
salt och nymald svartpeppar färsk timjan till garnering

Prästostkräm

1 dl crème fraiche
1 dl riven vällagrad prästost (spara lite till garnering)
1⁄2 krm cayennepeppar
salt

Forma oxfilén till en rulle med hjälp av plastfilm och frys in i ett dygn. Ta ut oxfilén ur frysen och låt halvtina. Värm crème fraichen till ostkrämen och tillsätt osten under omröring tills den är helt smält. Smaka av med cayennepeppar och salt. Häll upp i en skål, låt svalna och ställ in i kylskåpet.

Rosta under tiden hasselnötterna i en panna tills skalet mörknar. Häll över på ett fat, låt svalna och gnugga bort det mesta av skalet mellan handflatorna. Hacka nötterna grovt och ställ åt sidan.

Lägg kaprisen på hushållspapper och låt rinna av väl. Stek den knaprig i smör och låt svalna i pannan.

Skiva oxfilén tunt och lägg upp varje bit på ett plastfilmsark. Lägg på en ny bit plastfilm och tryck försiktigt ut köttet till tunna skivorna med fingertopparna. Lägg upp några skivor på ett stort serveringsfat eller på fyra tallrikar. Salta och peppra.

Slunga salladen i citronsaft, olivolja, salt och peppar. Lägg lite sallad på köttet och klicka på några skedar av ostkrämen. Skeda över kapris med lite av smöret och strö över hasselnötter och citronskal. Garnera med plockade timjanblad.

Vintips!

2012 Fleurie Poncié Domaine du Vissoux (nr 5150), Bourgogne, Beaujolais, Frankrike, cirka 149 kronor.

omslag-52Vill du ha mer inspiration för årets alla helger rekommenderar jag varmt kokboken 52 helger av Louise Johansson. Läs gärna mer om boken i Något att längta efter – 52 helger.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera