Broccolisoppa på en kvart

52-sopporBroccolisoppa med citron och knaperstekt bacon. Visst låter det gott? Inte blitt det sämre av att man tillagar soppan på en kvart. Med andra ord en perfekt vardagsrätt. Om man vill äta vegetariskt så är det bara att utesluta det knaperstekta baconet.

Receptet är hämtat från Ylva Bergqvist trevliga kokbok 52 soppor, (Bonnier fakta, 2015). Läs mer om boken här.

4 portioner
4 vitlöksklyftor
2 broccolihuvuden, ca 500 g
olja till stekning
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
80 g babyspenat
2 dl mascarpone
salt, svartpeppar

MARINERAD BROCCOLI
2 tsk citronsaft
finrivet skal från 1 tvättad citron
1 msk olivolja
salt, svartpeppar

TILL SERVERING
130 g bacon
olja till stekning
några spenatblad eller färsk basilika

Foto: Daniel Ohlsson

Foto: Daniel Ohlsson

 

1. Skala och skiva vitlöken. Skär av broccolibuketterna och spar stammarna.

2. Fräs vitlöken i olja i en kastrull i cirka 1 minut på hög värme under omrörning tills den är rostad men inte bränd. Lägg i broccolibuketterna, häll på buljong och koka i cirka 10 minuter tills broccolin är mjuk.

3. Skala och skär broccolistammarna i mindre tärningar. Marinera tärningarna i citronsaften, citronskalet och olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

4. Knaperstek baconet i olja.

5. Lägg i spenaten i soppan och låt den bli mjuk. Tillsätt mascarpone och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

6. Toppa soppan med de citronmarinerade broccolitärningarna och bacon. Garnera med spenat eller basilika.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar